Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: Какво ще иска Ердоган от Путин, това е основният въпрос

Бившият консул на България в Истанбул Георги Димов

Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия в руската столица. Позициите на Анкара и Москва се различават значително по отношение случващото се в област Идлиб в арабската страна. 

Бившият консул на България в Истанбул Георги Димов коментира пред БНР:

"Срещата на тройката Русия Турция Иран е договорена вече за 16 септември в Анкара. Днес обаче лидерите на Турция и Русия ще се съсредоточат върху сирийската провинция Идлиб, където напоследък сирийската армия значително засилва военните си операции. С военновъздушната подкрепа на Русия и с участието на ръководените от Иран шиитски милиции. И най-неприятна за Анкара е ситуацията в южната околия Хан Шейхун. Там миналата седмица например създадената и подкрепяна от Турция въоръжена опозиция беше принудена да се оттегли и с това контролът върху тази стратегическа околия премина в ръцете на сирийската армия". 

Димов смята положението за "дразнещо и силно обидно за Анкара". Той изтъкна, че има опасност от нова бежанска вълна:

"Какво ще иска Ердоган от Путин, това е основната питанка. Очевидно е, че, на първо място, да окаже натиск върху Башар Асад за спазването на т.нар. "пътна карта за Сирия", договорена в Сочи пак в тройния формат Русия  Турция  Иран. И посланието на Анкара и към Москва, и към Техеран е за съобразяване с важността да се намери политическо решение за Идлиб".

Димов изказа мнение и за другото основно противоречие в руско-турските отношения Крим и Украйна, както и политическото бъдеще на Башар Асад и целостта на държавата Сирия.

Интервюто на Даниела Големинова с Георги Димов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна