Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли рецепта срещу стреса преди първия учебен ден

Яна Алексиева
Снимка: Росица Михова

Ключово е ние като родители да сме максимално спокойни и да забравим страховете, които носим, коментира пред БНР Яна Алексиева от Асоциация Родители по повод предстоящия след около 2 седмици първи учебен ден.

С това мнение е съгласен и психологът Младен Владимиров. В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ той посъветва родителите да не се опитват да проектират своите нереализирани планове, финансови проекции през детето.

„Забелязал съм първолаци с раници за 150 лева, родители, които ги обличат като малки абитуриенти и се притесняват, че детето им няма да изглежда като на виенски бал. Нека да подходим спокойно и отговорно“, отбеляза той.

„Първолачето трябва да изгради един малко по-различен режим от детската градина и отношение към един нов авторитет, който следващите 4 г., дай боже да няма текучество, ще бъде отговорният за неговото развитие“, допълни Владимиров.

Той предупреди кандидат-гимназистите да не прекаляват със стремежа да влязат в елитно училище след 7 клас, цитирайки свой случай, при който момче развило тежка депресия, въпреки успешното си представяне на изпитите.  

„Много родители хвърлят детето си в престижни школи за подготовка, но в желаното училище, но там нивото е по-високо и децата още първата година „прегарят“, каза психологът.

От своя страна Яна Алексиева подчерта, че децата в 7-и клас са вече доста зрели и е редно решенията за бъдещето им да бъдат вземани заедно с тях.

„Тази възраст не е трудна, а интересна и предизвикателна“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна