Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на струнните инструменти в камерната програма на "Аполония" 2019

| обновено на 28.08.19 в 20:16

"Аполония 2019 е празник на струнните инструменти! Изключителни изпълнители представят тези инструменти, за да запеят те в ръцете им. За да зазвучат неповторими музикални произведения от класиката и съвременността. За радост на публиката, която много харесва камерните концерти в Археологическия музей." 

Така само с няколко думи организаторите на Празниците на изкуствата в Созопол приветстват всички свои гости, които биха се заинтригували от програмата на камерните класически концерти в рамките на 35-ото издание, което ще бъде открито на 29 август и ще продължи до 7 септември.

Маргарита Димитрова - артистичен директор на "Аполония", признава, че идеята е спонтанна, но сега, часове преди началото на фестивала, е уверена, че ще бъде успешна и ще се хареса на меломаните. Началото ще поставят Ангел Станков и Йосиф Радионов - цигулковото дуо, което радва почитателите си вече 45 години. Онези от верните фенове, които следят отблизо "Аполония", сигурно ще си спомнят, че именно Станков и Радионов изнасят първия фестивален класически концерт преди 35 години.

Струнни инструменти ще звучат в ръцете на Лия Петрова (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело), които ще свирят в дуо с пианистката Виктория Василенко; виолончелистът Александър Сомов ще се представи в дуо с Богдана Попова; китаристът Станислав Хвърчилков ще изнесе солов рецитал, но ще се присъедини и към струнния "София" квартет; на сцената ще бъдат четирите арфи на Сузана Клинчарова, Весела Тричкова, Кохар Андонян и Илиана Селимска; виолистът Румен Цветков ще си партнира с Людмил Ангелов, а контрабасистът Веселин Веселинов-Еко отново ще импровизира заедно с пианиста Милен Кукошаров.

Ще има и изненади, ще има и дългоочаквани срещи - като тази с оперната прима Александрина Пендачанска и участниците в първия й майсторски клас на "Аполония".

Интересни подробности за програмата на камерните концерти в 35-ото издание разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор на "Аполония" Маргарита Димитрова. Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!