Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват звено за психологическа грижа в болницата по онкохематология

| обновено на 29.08.19 в 15:44

В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ще бъде представено звено за психологическа грижа за пациентите, техните близки и лекарите.     

Подкрепата за онкоболните и семействата им ще е безплатна под формата на индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението при трансплантацията на стволови клетки. Ще се сформират и групи за емоционална подкрепа. Втората група дейности е свързана с консултирането на медицинските специалисти в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърнаут синдрома.

Ще бъдат провеждани т.нар. Балинт групи, в които се работи с емоционалните реакции на лекарите при практикуването на тяхната професия.

"Защо аз?" и "Защо точно на мен?" – това са първите въпроси, които си задават пациентите със злокачествени заболявания. По трудния си път на отричане и гняв хората имат нужда освен от добрата медицинска грижа и от психолози. Появата на такъв тип заболяване освен пациента засяга и цялото му семейство, посочи пред "Хоризонт"  Пиринка Петрова от Българското сдружение „Лимфом“.

„Най-вече поради шока, който изпитват всички близки в момента, в който се получи диагнозата. Минава се през шока, през гнева, през отчаянието, паниката, докато в един момент се стигне до решението „Давай да се боря, защото трябва да се излекувам“. Да се приеме по някакъв начин, че това е част от твоя път и ще трябва някак си да го изминеш“.

Стаята на пациента ще бъде място за психологическа помощ за болните, техните близки и лекуващите лекари

Пиринка Петрова смята, че много по-леко би бил изминат този път, ако пациентът бъде „обгрижен и психологически бъде разбран, бъде подпомогнат как да премине през всички тези трудни етапи“.

От година в сдружение "Лимфом" организират групи за взаимопомощ на пациентите, които се събират веднъж на два месеца. "Винаги има нови хора. новодиагностицираните са най-стреснати, другите им помагат. Групата ни се ръководи от клиничен психолог", пояснява Петрова, според която "интересът е страшно голям и стават все повече тези, които идват".

Нуждата от психолози беше огромна, твърди директорът на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания доц. Бранимир Спасов. 

"Лекувахме тежко болни, някои от тях са психически лабилни. Аз не можех да им бъда от полза в това отношение и си мечтаех да имаме квалифицирана психологическа помощ. Радвам се, че тази моя мечта на лекуващ лекар придобива вече форма", сподели доц. Спасов.

Екипът от клинични психолози ще се среща с пациенти, техните близки и лекари в новата Стая на пациента, съобщи д-р Велислава Донкина, клиничен психолог. Според нея там ще се работи по най-високия стандарт в психотерапията. 

Още информация по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени