Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи създават уеб радио по проект на програма „Еразъм +“

Снимка: Иван Русланов

Младежи от осем държави се събират днес в Ловеч  и в продължение на десет дни ще работят по проект по програма „Еразъм +“ за създаване на уеб базирано радио.

"Това са младежки работници, които са активни в гражданския сектор, в неправителствени организации. Нашето обучение цели те да могат да създават сами и да поддържат уеб базирано, бюджетно уеб радио, защото знаем, че всъщност неправителствения сектор има малко проблем с финансирането обикновено, т.е. това е една прекрасна възможност да могат да създадат медия и същевременно да се научат не само да я създават, но и как да я поддържат", каза пред "Хоризонт" Кристина Петкова - председател на сдружението „Get On Board“ - София. По думите й, това е "журналистика, в която има по-малко цензура, има по-малко език на омразата". 

Младежите ще могат да да засягат теми, които ги интересуват и ще имат свободата да изразят това, което ги интересува, като дискутират свободно.

Участниците в проекта са 25. Двама от тях са ментори от Италия.

"Това са професионалисти, които дълги години са работили върху такива уеб базирани радиа в различни държави. Специално в Румъния има подобно радио, което е насочено към младежи с увреждания. Идеята е, че това е толкова достъпен продукт, че наистина всеки би могъл да се възползва от него и да го използва", подчерта Кристина Петкова. 

Идеята е тази онлайн платформа, уеб базираното радио да може да бъде споделено с всеки, защото повечето организации са активни в социалните мрежи, уточняват организаторите.

"Вие може да споделите във вашата социална мрежа линк към вашето уеб радио и в реално време само с помощта на един лаптоп да създадете медиа и да достигнете до доста широк кръг от публика напълно безплатно", изтъкна Петкова.

"С телефоните си в днешно време всеки от нас е една ходеща медия, защото ние снимаме всичко в реално време, постваме го в социалните мрежи и уеб радиото е една алтернатива", твърди Кристина Петкова.

Резултатите от обучението в Ловеч ще бъдат публикувани на специално създадена страница във facebook.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна