Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ искат информация за капиталите на кандидат-инвеститорите в АЕЦ "Белене"

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Белене" трябва да бъде 100% държавна собственост, настояват от партия АБВ с писмо до министъра на енергетиката. От партията искат да бъде създадена работна група, която да разгледа заявките за инвестиции и да изготви кратка листа, но да се изиска информация от фирмите, подали заявление, с какъв капитал разполагат те, кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, заявили интерес, и какъв е произходът на капитала. 
Лидерът Румен Петков разкритикува правителството за проблеми в енергетиката, които, според него са основен фактор за спирането на проекта "Турски поток": 
"Правителствата на БСП и на ГЕРБ ликвидираха, на този етап, възможността България и Европа да получават пряко газ от Русия и да не плащаме транзитната такса на Турция, но сега това правителство на Борисов е основен фактор за непострояването на тръбата на "Турски поток" - ние нямаме определен изпълнител и по този начин България играе ролята на обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия за принуда Русия да преговаря с Украйна, за да не остане Европа без газ. И това ще го плащаме ние".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени