Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 лева излизат тетрадки, учебници, пособия и раница за един ученик

Снимка: Еленица Маринова

На прага на новата учебна година децата и техните родители се готвят за 15 септември. С наближаването на датата, броят на клиентите в книжарниците расте.

Въпреки че отпускарският сезон е в разгара си, а август най-често се асоциира с време за отдих, подготовката за първия учебен ден е започнала и родителите вече обикалят книжарници и магазини със списъци в ръка. Средно по 200 лева заделя всяко семейство от своя бюджет, за да се закупят тетрадки, канцеларски пособия, раници и учебници, за предпочитане „втора ръка“. Сумата расте, ако добавим и разходите за дрехи и обувки, както и за частните уроци при по-големите.

Ето какво споделиха родители пред "Хоризонт":

"Днес избираме тетрадки, учебни помагала, моливи, химикалки, блокчета за рисуване. Купуваме само тетрадки, т.е. само консумативи, никакви раници, никакви чудеса, имаме си всичко."

"Не сме заделяли бюджети, купуваме каквото ни е необходимо."

"Със сигурност минимум по 100 лева ще бъде за тетрадки и други помагала."

"По 200 лева на дете. Става по-скъпо, защото и децата стават по-големи."

"Поне 250 лева. Гледам да има всичко необходимо, като не прекалявам. Избирам по-нормални цени."

Има и родители оптимисти, които смятат, че ще се справят и с много по-малко средства:

"Ще дам най-много 50 лева, не искам повече. Трябва да спрем с тези тетрадки, много пари за хартия се дава. Трябва да минем на таблети."

Посещаваме  книжарница, в която цените на тетрадките започват от 50 стотинки, а най-скъпата струва 11 лева. Цената зависи от броя страници, вида хартия, както и от корицата. 

Всичко необходимо за учениците може да се намери и в големите търговски вериги, които привличат клиенти с промоционални цени. В пазаруването участват и самите ученици. И докато родителите посягат към тетрадки, на чиито корици са изобразени лицата на знаменити личности, то малките имат други предпочитания:

"За мен конкретно черепи и игри."

Учебниците за началните класове са безплатни, но цената на комплект нови учебници в гимназиален курс по новата учебна програма варира между 200 и 300 лева. Задължени да учат с нови учебници са десетокласниците, които са първият випуск, за който промените влязоха в сила. Останалите гимназисти имат възможността да закупят използвани учебници, с което могат да си спестят около 30 % от разходите.

"Предпочитам втора употреба, смисъл стари, не защото са по-евтини, ами просто защото има някои наистина запазени от тях и няма смисъл да купуваме нови, защото наистина са много скъпи."

"Учебниците ми всичките по 14 предмета досега бяха около 50 лева всичко. Сега ще имам 9 предмета, така че предполагам, че ще са доста по-малко."

Ако пък готвите първолак, в списъка с необходимите покупки задължително попада и раница. В една от големите търговски вериги цените варират между 15 и 50 лева. В книжарниците пък в зависимост от производителя и качеството се предлагат по-луксозните модели с ортопедичен гръб и дишаща материя, чиято цена стига до 200 лева. Търговците съветват да не се купуват по-евтини раници, които не само се късат бързо, но не са и неудобни. Някои родители поръчват раницата на детето си онлайн:

"Вече си поръчахме раница. Тя е специално на един футболен клуб, на който той е фен."

Разходите за различните ученически и канцеларски пособия за първокласниците варират между 100 и 200 лева, обясни Неджибе Кокударева - продавач-консултант в борса за учебници. А обширният списък включва още:

"Моливи, цветни, флумастери, блокчета за рисуване, боички, сметало, пръчици за смятане, които са пластмасови буквички, цифрички, пластелин, дъска за моделиране заедно с ножче, сухо лепило също. Като за първолаците те са със специални тетрадки, трябва да бъдат с тесни и широки, големи квадрати."

Но родителите, които вече са направили своята обиколка из търговските центрове, не са толкова оптимистично настроени, защото са установили, че разпродажбите засягат единствено лятната колекция:

"Евтини са тези, които са за лятото.  За първия учебен ден са скъпи."

"Скъпа е издръжката на един ученик. Намаления не виждам."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени