Eмисия новини
от 12.00 часа

Гроздето във Франция узрява с две седмици по-рано

Снимка: БГНЕС

Гроздето вече узрява с две седмици по-рано в сравнение с предишните шест века във френския винарски район Бургундия, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Според извършилите изследването швейцарски, френски и германски учени, бургундската лоза може да се използва като маркер за климатичното затопляне.

Гроздоберът от 1988 г. е средно две седмици по-рано. Това показва, че екстремното преди време е станало норма.

Винарите вече не могат да използват проверени с времето техники, защото горещите лета увеличават съдържанието на захар в гроздето и вината са с по-високо алкохолно съдържание и различен вкус.

Учените, ръководени от Тома Лабе от университета на Бургундия и от института „Лайбниц“ в Лайпциг, са проследили датите за гроздобер във винарското имение Бон от 1354 г. Тъй като лозите са много чувствителни към температурите и валежите, те са могли да възстановят средните температури от април до юли.

Производството на вино във Франция ще намалее с 12% тази година заради пролетни студове, суша и градушки, но качеството му ще остане добро като цяло, съобщи във вторник министерството на земеделието. 


Още от
Стоунхендж

Между небето и камъка

публикувано на 12.09.19 в 17:05

Петя Кокудева и срещите по пътя

публикувано на 12.09.19 в 11:40

Най-четени