Eмисия новини
от 13.00 часа

Болсонаро благодари на Тръмп за подкрепата му за Амазония на срещата на Г-7

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро благодари на президента на Съединените щати Доналд Тръмп за подкрепата му за Амазония на срещата на Г-7 във Франция. Президентът Жаир Болсонаро обяви и че синът му Едуардо, за когото се надява да бъде следващият бразилски посланик в Съединените щати, ще се срещне скоро с Доналд Тръмп.

Вчера стана ясно и че Бразилия продължава борбата с горските пожари в Амазония и то със забрана - да НЕ се прочистват земи чрез запалване на огън през следващите 60 дни. Това гласи и указът на бразилския държавен глава, който беше подложен на остри критики у дома и зад граница заради провала му при защита на дъждовните гори.

Ограничението важи за животновъдите и земеделците, които по този начин си осигуряват допълнителни пасища за животните, а също и обработваеми площи. За прилагането на забраната ще следи началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони, който се очаква да посети следващата седмица засегнатите от огнената стихия райони в Северна Бразилия.

Местни екоактивисти обаче предупреждават, че най-опустошителните горски пожари в Амазония тепърва предстоят. През следващата седмица предстои и среща на държавите от Латинска Америка, на която ще бъдат обсъдени мерки за справяне с кризата. 

Още от

„УотсАп“ революция назрява в Ливан

публикувано на 18.10.19 в 12:22