Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гугъл“ разкри хакване на айфони в продължение на 2 години

Повечето уязвими места били открити в уеббраузъра по подразбиране на айфоните – „Сафари“.
Снимка: БТА

Експерти по компютърна сигурност на „Гугъл“ разкриха хакерска операция срещу айфони, която продължила две години, като използвала сайтове в интернет за инсталиране на зловреден софтуер за достъп до снимките и местоположението на потребителите и други данни от тези смартфони, предаде АФП.

Експертите не посочиха кои сайтове са използвани за атаката, но оценките им са, че те имали хиляди посетители на седмица.

„Посещаване на хакнатия сайт е достатъчно за начало на атака срещу вашето устройство, и ако тя е успешна, се инсталира имплант за мониторинг“, обясни Иън Биър от „Проджект зироу“ – звеното за сигурност на „Гугъл“.

След инсталиране зловредният софтуер „основно се фокусира върху кражба на файлове и сваляне на данни за местоположението. Той имал възможност и за достъп до криптирани приложения за послания като Телеграм, Уотсап и Аймесинджър. Засегнати са били и чатът на „Гугъл“ (Google hangouts) и мейл услугата на компанията (Gmail).

Повечето уязвими места били открити в уеббраузъра по подразбиране на айфоните – „Сафари“, като те съществували от почти всяка операционна система от iOS до сегашната версия iOS 12

След като се инсталира в телефона на потребителя, зловредният софтуер започвал да изпраща данни от него, включително за текущото местоположение на „команден сървър“ на всеки 60 секунди.

„Гугъл“ информирала за атаките „Епъл“ през февруари, след което компанията пусна подобрена версия на операционната система iOS 12.1, за да спре пробивите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!