Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Финтът Бекенбауер" отново гостува в Театър "София"

4
Снимка: Теодора Тодорова

Когато имаш дарба, това обикновено става ясно на околните още от детството. Такъв е случаят с младата авторка и режисьорка на пиеси Станислава Ризова-Съни. Започва като самодеец на училищната сцена и макар и още студентка в НАТФИЗ, има зад гърба си вече солидна творческа биография. Съни е автор на всяка от пиесите, поставя повечето, сама играе. Спектаклите ѝ притежават достъпен и лесно възприемащ се диалог, действието винаги е шеметно, температурата остава постоянно висока. Смехът е неизбежен. Това е вече шестата ѝ постановка, която се нарича екзотично и възпаляващо "Финтът Бекенбауер". 

Съни гостува на предаването "Артефир" и разказа: "Това е една пиеса не само за избора и не само за тази т.нар. "лъжа", но и за това колко са наивни хората и колко истински могат да станат, когато желаят да повярват в нещо".

"Има футбол, политически елемент и една голяма лъжа, която набъбва и става толкова повтаряна, че се превръща в истина. Спектакълът представя част от живота, какъвто е в действителност, естествено доста попреувеличен. Действието се развива в село Долна Козница. Хората могат и да се разпознаят, да се видят един друг, да видят положението у нас”, казва авторката.

"Защо точно Бекенбауер и какъв е финтът му, няма да издавам. Само ще кажа, че в основата на представлението е истинска история. Както обикновено, животът е много по-шарен и от най-богатото въображение", споделя Съни. 

"Много съм доволна, че в пиесата участват артисти от Кюстендилския театър: Денислава Николова, Стела Здравкова и Георги-Маноел Димитров; от Музикалния театър – солистите Владимир Грудков, Александър Панайотов и Тодор Велков. Режисьорът Явор Радованов също е от Музикалния театър, той е и кюстендилец".

“Това представление за мен е един урок. В него участват актьори от Музикалния театър, актьори от драматичен театър за кукли, а и Артстудио "Трупата", съставена изцяло от любители. Точно тази комбинация е изключителна и неповторима”, коментира Станислава Ризова.

Музиката е авторска, на Артак Кулиджанян от Русия, приятел на Станислава Ризова. Аранжиментът е на Мирослав Маринов. Снимките са дело на Теодора Тодорова – студент в НАТФИЗ, 4 курс “Фотография”. Тя е автор на плаката и дизайна на билетите.

"Финтът Бекенбауер" гостува на Театър "София" на 30 септември, понеделник, от 19 часа.

За музикалната комедия с предизборен оттенък, обединила млади актьори и оперни певци, разговаряме с драматурга Станислава Ризова-Съни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени