Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов космически костюм на път да провали традиция, започнала от Юрий Гагарин

Новият костюм има цип, разположен диагонално по торса, което не позволява на мъжете да се изпикаят върху гумата на автобуса, каращ ги към ракетата.
Снимка: „Звезда“

Русия представи новия космически костюм „Сокол-М“, но дизайнът му сигурно ще постави край на старата традиция космонавтите да се изпикават за късмет върху гумата на автобуса, който ги кара към ракетата, предаде БТА, цитирайки АФП.

Костюмът, създаден от авиокосмическото предприятие „Звезда“, е направен от авангардни материали и лесно се приспособява към различни фигури. Гащеризонът ще се изработва по мярка за всеки астронавт.

Новият модел обаче няма цип на подходящо място и това ще пречи на космонавтите да изпълняват ритуала, започнат от Юрий Гагарин преди първия полет през 1961 г. Той усетил спешен повик да отиде до тоалетна, но поради липсата на такава използвал задната гума на автобуса, откарващ го към площадката за изстрелване.

Този ритуал се изпълнява неизменно за късмет от всички мъже. Жените не спазват традицията, но някои си носят стъкълце с урина и я изливат върху гумата.

Новият костюм има цип, разположен диагонално по торса, докато при досегашните се използва V-образен дизайн, свършващ при чатала.

Дизайнерите вече размишляват как да променят костюма, за да бъде адаптиран за този ритуал. Подобна спецификация не им е била зададена с поръчката.

Преди да бъде изстреляна ракетата, космонавтите спазват много ритуали – вечерта гледат филма "Бялото слънце на пустинята", в деня на полета се подписват на вратата на хотелската стая, подстригват се, вдигат наздравица с персонала. От суеверие не трябва да гледат как издигат ракетата на площадката за изстрелване, но няма за какво да се притесняват, защото от 1993 г. я благославя свещеник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени