Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ярив Лернер: Йога е начин на живот

Фестивал в България събира йога инструктори от цял свят

7
Снимка: Славена Илиева

Много индустрии, свързани с киното, вече присъстват в България чрез заснемането на различни продукции у нас. Малцина обаче знаят, че тук се снимат и филми за различни йога практики, а световноизвестни учители по йога редовно посещават страната ни. Провежда се и традиционен тематичен фестивал.
   

Зад всичко това стои Ярив Лернер, който през 2011 година започва да снима филми за йога за сайта UDAYA. След това йога фестивалът, в който Лернер активно се включва, набира скорост.

„В началото правехме записи по време на фестивала, а после оставихме настрана записите и сe получи днешната форма на фестивала – една органична структура“, сподели пред „Хоризонт“ Ярив Лернер.

„Имаме 600 участници и те са от цял свят. А филмите, които правим за уеб сайта, са на английски, френски, испански. Самите учители, които са от различни държави, водят свои ученици. А те като се върнат у дома, споделят своите преживявания и впечатления от фестивала в България. И това се предава от уста на уста.“

„Що се отнася до музикантите, които участват, те са от световна величина, всеки един със свои стил и идентичност. През 2013 година записахме програма Liquid Asana Live, в която йога практиките са в съпровод на жива музика. Музикантите свиреха според движенията на тялото и дишането. Участници и музиканти се захранваха взаимно, водени от йога движения и ритми“, описа картината на фестивала Лернер.

По думите му подобни разпалват пламъка на йога по света. „Всички сме тук, за да практикуваме, да се усъвършенстваме, да се просветляваме... Всеки си „взима“ нещо ново, а после наученото го споделя с други.“

„За мен България е плодородна и богата земя. Йога наистина се разраства все повече през последните години. Разцъфва като цвете тук - подобно на експлозия. А ние като йога преподаватели се стремим там, където е ново и свежо, където учениците са жадни да научат, да изпробват... И това е нулевият център, това е точното място“, казва пред БНР друг известен инструктор - Дан Уорд.

Следващата година организаторите планират фестивалът да се проведе в Боровец заради големия брой участници, които всяка година нарастват с 10 – 15%. Това е като връщане към началото – първият фестивал е проведен именно в Боровец. Предвижда се повеждането на йога практики високо в планината.

За Ярив Лернер йога е обединение, свързване в една общност.

„Йога е начин на живот, не са само движения и пози. Днес още повече е необходимо да сме обединени, да сме заедно, да споделяме повече и да обърнем внимание на връзката с всеки един. Прекалено много се караме, спорим и това се наблюдава поради различията, които забелязваме. Трябва да се опитваме да стигаме по-често до съгласие и хармония. В живота имаме повече общи неща, отколкото различия“, убеден е Лернер.

„Това е преживяване. Човек трябва сам да го изпита. Можем много думи да изговорим за йога, но най-важна е опитността. Когато сте на урок - усещането, което имате след приключване на занятието. Това е и усещането, което ви кара отново да се върнете на постелката, към йога.“

Още за фестивала слушайте в звуковия файл.  

Снимки в галерията: Славена Илиева


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия