Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат ежедневните посещения в домовете на ученици, които не ходят на училище

Постановление 100 ще бъде променено, каза министър Вълчев

| обновено на 30.08.19 в 19:25
Снимка: БГНЕС

Постановление 100 за функционирането на механизма за включване в образователната система на деца в предучилищна и училищна възраст ще бъде променено, от него ще отпаднат изискванията за ежедневни и задължителни посещения в домовете на ученици, които не посещават учебните занятия. Това съобщи в курорта "Камчия" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи награди на отличени учители от Международния конкурс на СБУ за извънкласни дейности.

Министърът обясни, че битката обаче за връщането в училище на децата от смесените райони и от семейства в риск ще продължи. Вълчев съобщи, че и във Варна, както и в други райони, ще се създадат училища по програмиране като гимназията в Бургас:

"С механизма за съвместна работа на институциите постигнахме много добър резултат по отношение на първоначалното записване. Много по-трудна се оказва задачата да накараме тези деца да ходят редовно - а това е условие за образователната им интеграция. Проектът, който публикувахме, предизвика реакция от учителите - може би в най-голяма степен думите "ежедневно" и "незабавно". Ние нито очакваме от всички училища да го правят ежедневно, нито незабавно. Ще променим текстовете в постановлението. Много по-важно е всяко едно училище да не подхожда формално, да намери своя собствен специфичен подход, своята рецепта да интегрира децата".

Красимир Вълчев каза още, че в бюджета за следващата година са предвидени 360 милиона лева за увеличаване на заплатите на учителите с близо 20 процента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна