Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е даден на съд

Ахмед Башев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата съобщи днес, че в съд е внесен обвинителен акт срещу Ахмед Башев, бивш кмет на община Гърмен, привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост. Това е направено от Окръжна прокуратура Благоевград.

Башев, който бе кмет на Гърмен от 1999 г. до 2013 г., е обвинен, че с действията и бездействието си причинил значителна щета на стопанството в размер на 3 млн. лв.

Това станало при изграждането на обходен път между селата Рибново, община Гърмен и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км. Изграждането се наложило, тъй като свличания през 2005 г. направили трудно проходим участък от пътя с. Огняново – с. Рибново в община Гърмен, които силно затруднило обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно.

Към юни 2010 г. целевите средства, предоставени на община Гърмен, за изграждане на обходния път достигнали 17 435 268 лева.

Чрез множество действия и бездействия Башев, в качеството си на кмет, осъществил умишлена безстопанственост, като не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество, посочва прокуратурата.

Кметът подписал договор за строителство, без да е била уговорена цената на включените в предмета на сделката строително-монтажни работи (СМР). Допуснал изпълнителят по договорите за строителство и анексите да извършва СМР, без да има издадено разрешение за строеж и сключени договори за авторски надзор/контрол с проектантите. Башев допуснал и други нарушения, включително подписване на платежни документи за превод на целеви средства за извършени СМР в нарушение на закона, посочва прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени