Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Решени сме да унищожим капаните срещу нас в Сирия и Ирак

Реджеп Ердоган участва в церемония по полагане на венци в мавзолея на Кемал Ататюрк в Анкара за Деня на победата в Турция.
Снимка: БТА

Турция е решена да унищожим всички капани, заложени срещу нея в Северна Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие и тя категорично няма да позволи правата на турския народ и на кипърските турци да бъдат потъпквани. Това послание публикува турския президент Реджеп Ердоган по повод днешния официален празник - Деня на победата, който се чества и като празник на турската армия.

В посланието се подчертава още, че и сега, както в миналото, турският народ е готов да покаже същата жертвоготовност и смелост в името на независимостта и бъдещето на страната си.

Честванията днес започнаха с официална церемония в мавзолея на основателя и първи президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. В специалната възпоменателна книга турският държавен глава Реджеп Ердоган написа:

„Непрестанната борба вътре в страната и отвъд границите ѝ срещу заплахите, насочени срещу оцеляването на нацията, е доказателство за нашата решимост. Турция няма да пожали никакви сили за постигане на целите, поставени за 2023 г.“

След края на церемонията в мавзолея – гробница на Ататюрк и музей, президентът Ердоган прие поздравления от чуждите посланици, турският държавен и политически елит и висшето военно командване на страната.

Спряна бежанска вълна от Сирия

Същевременно Ердоган изрази неудовлетворение от ситуацията в Идлиб. По думите му тя не е такава, каквато Турция би искала да е.

На въпроси на журналисти след традиционната петъчна молитва Ердоган уточни, че вследствие на сблъсъците в северната сирийска провинция към Турция се е насочила бежанска вълна. По думите му обаче Анкара е взела мерки и на границата са разположени сили и военна техника.

Междувременно сирийски активисти публикуваха в социалните мрежи кадри, на които се виждат сблъсъци между групи, опитващи се да се прехвърлят през стената на турското-сирийската граница и турските сили за сигурност, които я охраняват.

Турският президент посочи, че два турски наблюдателни поста в Сирия (№9  и 10) са били обстрелвани, но допълни, че по време на срещата му с руския президент Владимир Путин е отправил необходимите предупреждения в тази връзка.

Военното сътрудничество с Русия ще продължи

Ердоган заяви, че продължава сътрудничеството с Русия в различни области, включително военно-техническата, и коментира въпроса за самолетите Ф-35 и Су-57 така:

„Ако САЩ поддържат позицията си по отношение на Ф-35, ние, разбира се, ще се погрижим по въпроса. Дали ще е Су-35, или Ф-35, или Су-57, или други подобни, въпросите, които обсъждаме, са какви мерки можем да вземем за военната ни индустрия и срещу заплахите, насочени срещу нашата сигурност. Ще сложим на масата условията, особено съвместното производство, кредитните планове, и като ги разгледаме, ще предприемем своите действия.“

Ердоган добави, че ще разговаря по въпроса за Идлиб и с американския президент Доналд Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН в края на септември. Американска делегация е искала намаляване на ширината на планираната в Сирия зона за сигурност на изток от р. Ефрат на по-малко от 20 мили, но, макар и преходно, по въпроса има споразумение с турската военна делегация.

30 август е избран за официален празник, тъй като на тази дата през 1922 г. завършва битката при Думлупънар (26 – 30 август 1922 г.) в западната област Кютахия, в която турските части, ръководени от Мустафа Кемал, извоюват решителна победа срещу гръцките войски.

След тази победа на турската армия чуждите сили, навлезли на територията на съвременна Турция след края на Първата световна война, се изтеглят до края на годината и през юли 1923 г. е подписан Лозанският мирен договор, който признава успеха на турската национална борба срещу страните-победителки от Първата световна война.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени