Eмисия новини
от 20.00 часа

Унгарският форинт възстанови минимално стойността си след вчерашния срив

Банкноти от 5000 унгарски форинта
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският форинт възстанови минимално стойността си, след като вчера се срина до рекордно ниско ниво спрямо еврото и долара. Будапеща засега не бърза с въвеждане на единната европейска валута, а икономиката на страната е една от най-добре представящите се в Европейския съюз. Заради натиска от глобалните фактори обаче вчера местната валута се обезцени рекордно.

Едва 0,1% от стойността на унгарския форинт се възстановиха в петък, след като вчера бяха достигнати рекордните 331,85 форинта за едно евро. Вчера водещата в страната Ерсте банк публикува съобщение до клиентите си, че обезценката на форинта не се дължи на паника, в днешната си комуникация обръща внимание на два фактора – зависимостта на унгарската валута от двойката евро – долар и голямата ликвидност в банковия сектор. Вторият фактор е нещо, върху което може да бъде въздействано от страна на Унгарската централна банка, подчертават от Ерсте. Още вчера обаче Централната банка заяви, че няма целева стойност на валутния курс на форинта. 

За второто тримесечие годишният растеж на икономиката е 4,9 на сто, което е забавяне спрямо периода януари – март, отбелязват икономистите. 

Унгария не е единствената страна в Европа, чиято местна валута се обезценява сериозно. Подобно нещо се случва и с полската злота и чешката крона. И двете валути отбелязаха рекордно ниски нива през годината, но днес имат малко покачване. Причината се крие в търговското напрежение между големите световни икономики, както и негативният развой в Германия. "Най-големият търговски партньор на трите държави – Германия, флиртува с рецесията", коментират анализатори от чешката столица Прага. Икономиките на страните от целия регион забавят растежа си. 

Още от