Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удоволствието и ползите от плуването

Снимка: БГНЕС

Плуването е един от най-често практикуваните спортове както от децата, така и от възрастните. То е една от най-добрите тренировки, които можете да практикувате целогодишно, на открито през по-топлите месеци или на закрито през есенно-зимния сезон.

Когато става дума за универсалната тренировка, която да раздвижва цялото тяло, да натоварва всички мускули равномерно и да носи максимално много ползи, едва ли можем да назовем друг спорт, който да поставим преди плуването. Именно то носи най-много ползи както за физическото здраве, така и за психиката на човек. Плуването подобрява общото здравословно състояние на организма за съвсем кратък период от време, но затова пък в дългосрочен план.

Реални ползи от плуването:

Мозъкът работи по-добре.Когато практикувате плуване, притокът на кръв към мозъка се подобрява, това увеличава количеството кислород към него, което води до подобряване на всички жизнени функции. Като резултат от всяка тренировка по плуване се засилва вниманието, паметта и когнитивните способности.

Според едно проучване, дори ако не умеете да плувате, но се потопите до гърдите в басейн с топла вода, притокът на кислород към мозъка се увеличава с приблизително 14%.

Колкото по-рано се научат да плуват децата, толкова повече ползи за здравето получават.

Децата, които започват да се занимават с плуване по-рано се развиват физически и психически много по-бързо от своите връстници, които не се занимават с плуване, независимо от социално-икономическия им статус.

Подобрява настроението.

Ако сте привърженици само на плуването през топлите месеци в откритите водни басейни, може би е добре да продължите с тренировките и през зимата. Въпреки ниските температури през зимата, хората, които практикуват плуване и през студените месеци са по-жизнени, по-спокойни и с подчертано по-добра памет. Освен това, състоянието на хора, които страдат от заболявания като ревматизъм, фибромиалгия, астма, обикновено се подобряване.

Регулира кръвното налягане.

Ако страдате от хипертония, плуването е отличен начин да намалите артериалното си налягане. Неотдавнашно проучване е установило, че за период от 10 седмици група мъже и жени , които преди това са водили заседнал начин на живот и са страдали от хипертония, започвайки да плуват редовно, значително са подобрили състоянието си. Оказва се, че плуването е особено полезно за хора, които страдат от астма, травматични увреждания и наднормено тегло. След една година редовни тренировки по плуване, пациентите с хипертония съобщават за намаляване на артериалното налягане, като същевременно се наблюдава подобряването на инсулиновата резистентност, което е от ключово значение за избягване на диабет тип 2.

Удължава продължителността на живота.

Всяка физическа активност е добре дошла за здравето, но ако към списъка с упражнения и тренировки прибавите плуването, то можете да сте сигурни, че правите наистина нещо добро за здравето и качеството на живота си. Едно проучване на близо 40 000 мъже на възраст между 20 и 90 години е установило, че участниците, които са плували или правили други упражнения във водна среда, като водна аеробика или воден джогинг, например, са намалили риска от преждевременна смърт с почти 50% от онези, които са практикували обикновен джогинг.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

При група пациенти с остеоартрит, изследователите са установили, че плуването е от особена полза, тъй като то спомага за намаляване на възпалителните процеси в ставните капсули. По време на плуване се подобрява кръвообръщението, именно това е механизмът за намаляване на възпалителните процеси в организма.

Намалява болките в долната част на гърба.

Спокойно можете да забравите за болкоуспокояващите, ако редовно посещавате басейна. При пациенти с хронична болка в долната част на гърба, които плуват поне два пъти седмично, състоянието доказано се подобрява, а болките значително намаляват. Според целево проучване, след 6 месеца редовни тренировки, 90% от участниците съобщават, че се чувстват значително по-добре, независимо от това дали реално са плували или са влизали в басейна, за да правят само някои упражнения.

Идеална алтернатива на силовите упражнения.

Плуването тренира всички мускулни групи, които при друг тип упражнения остават в покой. Плуването не натоварва ставите, както заниманията с фитнес или джогинг. Именно това го прави чудесна алтернатива на физическите упражнения с големи натоварвания.


За разлика от други тренировки като колоездене и бягане, плуването не е само с кардио активност. Това се дължи на факта, че водата е близо 800 пъти по-плътна от въздуха и много лесно всяка тренировка може да се превърне в силово упражнение, а всяко движение спомага за изграждането на мускулна маса като същевременно всеки замах изгаря определен брой калории.

Плуването е щадящ ставите спорт, при който почти напълно липсва риск от травматични увреди. Всяко друго упражнение изисква особено внимание и риск от нараняване, което би искало и време за възстановяване, докато плуването е дори препоръчително за възстановяване след различни видове травми.

Може би много от вас тепърва учат децата си да плуват, а други отдавна водят своите при опитни треньори.

Срещаме ви с емблематина фигура за спорта във Варна. Снежана Пенева-председател на клуб по плувни спортове „Черно море” .

В интервюто на Ваня Славова тя споделя повече за плуването като начин на живот и ползите от водните упражнения:

-Кое е най-важното, за да се чувства човек спокоен във водата и да постига добри резултати при плуването?

- Постепенно успокоявайки се, научавайки се да издишаме под водата започваме да учим вдишването над водата и това всъщност е най-важното. Него научиш ли го, нямаш никакъв проблем и можеш да преодоляваш разстояния. Няма човек, който да потъне, няма кораб, който да потъне, няма тяло, което да потъне. Защото всяко нещо е по-леко от водата. Тялото ни е 97 процента вода и всичко останало е въздух. Така че дори и да нямаме въздух в себе си, ние ще плаваме на повърхността на водата без да потъваме.


-Какво ви даде и какво ви взе това занимание?

-Нищо не ми взе водата, само ми даде.И продължава да ми дава. Плуването като спорт може само да дава на хората. Първо дава много здраве, дава невероятно усещане за свобода. И когато толкова добре се почувствате във водата, имате свободата да живеете в стихиите, съобразявайки се с тяхната сила.Изчистваме негативната енергия. Дори хора с така наречените специални потребности-психически и физически, за тях водата е най-добрият лечител. За деца с астма също е силно препоръчително да плуват.

-Шампионите раждат ли се, или се формират тук на басейна?

-За мен всеки човек е шампион. Въпросът е какъв връх гониш. Дори преплувал 50 метра ти си шампион за себе си. Шампион е всеки човек, който е преодолял себе си.

Интервюто със Снежана Пенева може да чуете в звуковия файл:







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна