Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия разкритикува САЩ за въздушния удар в Идлиб

Провинция Идлиб, Западна Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушният удар на САЩ, нанесен вчера по сирийската провинция Идлиб, е причинил много жертви и разрушения, съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

Ведомството подчертава, че ударът, нанесен в район между населените места Маарет Мисрин и Кафер Хая, е в разрез с договореностите и застрашава примирието. Той е нанесен в зоната за деескалация и за него не са били уведомени предварително руската и турската страна, изтъква министерството. То заявява, че сирийската правителствена армия продължава и тази сутрин да спазва обявеното едностранно от нея примирие в Идлиб.

Вчера Централното командване на въоръжените сили на САЩ (Сентком) съобщи, че е атакуван от въздуха команден пункт на Ал Каида в Идлиб, съобщи Асошиейтед прес.

Тази първа такава атака на САЩ в Сирия от юли насам е срещу сили, „отговорни за заплахи срещу граждани на САЩ, наши партньори и невинни цивилни“, се казва в съобщението. „Премахването на този обект допълнително ще намали техните възможности да извършват в бъдеще атаки и да дестабилизират района“, каза говорителят на Сентком подполковник Ърл Брайн.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права бе съобщил преди това, че при ракетна атака срещу събрание на въоръжени лица в Идлиб са убити най-малко 40 от тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени