Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ реагираха на размяната на удари между Израел и „Хизбула“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското правителство изрази безпокойството си във връзка с нарастващото напрежение по границата между Израел и Ливан, предаде Ройтерс. Вашингтон подкрепи Израел и предупреди поддържаното от Иран ливанско движение „Хизбула“ да се въздържа от действия, които застрашават сигурността на еврейската държава.

Вчера ливанският премиер Саад Харири се е обадил по телефона на американския държавен секретар Майк Помпео след размяната на удари между Израел и „Хизбула“ по израелско-ливанската граница. От Държавния департамент отказаха да коментират какво са обсъждали двамата лидери. Харири е провел разговори и със съветникът на френския президент Еманюел Макрон заради събитията в Южен Ливан. 

Бахрейн и Обединените арабски емирства критикуваха извършената от Хизбула атака срещу Израел, предаде Франс прес. Двете държави обвиниха ливанската страна в пасивност на фона на действията на могъщото шиитско движение.

Поведението на Хизбула има за цел защита на интересите на Ливан, е заявил от своя страна високопоставеният ирански служител в сферата на сигурността Али Шамхани, цитиран от Ройтерс. Агенцията се позовава на иранската държавна информационна агенция ИРНА.

"Израел е готов за всякакъв сценарий след сблъсъка с Хизбула", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс. По-рано израелската армия съобщи, че изстреляни от Ливан противотанкови ракети са имали за цел военна база и военна техника на Израел. Израелските военни отговориха с удари в Южен Ливан. До размяната на удари се стигна след седмица на засилващо се напрежение, което доведе до опасения за нова война между Израел и ливанското шиитско движение Хизбула.   

Нетаняху, чиято кампания за преизбиране на парламентарните избори в Израел след по-малко от три месеца може да бъде усложнена от война на север, реагира непоколебимо на сблъсъците по границата с Ливан. Израелският лидер не промени графика си и коментира ситуацията в сферата на сигурността само на иврит в началото на срещата си с президента на Хондурас, който е на посещение в Израел.
„Мога да кажа нещо важно - няма жертви и ранени от наша страна, нито драскотина“, изтъкна Нетаняху.

По-рано „Хизбула“ съобщи, че бойците ѝ са унищожили израелска военна машина и са убили или ранили намиращите се в нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени