Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолетите Boeing 737 Max могат да останат извън експлоатация до края на годината

Снимка: Ройтерс

Самолетите на "Боинг" (Boeing Co.) от модела 737 Max могат да останат извън експлоатация и по време на коледните празници поради спорове с международните органи за въздушна безопасност, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според финансово издание, на брифинг през август въздухоплавателните регулатори от Съединените щати, Европейския съюз, Бразилия и редица други са все оплакали, че американският производител на самолети не е предоставил технически подробности и е не е отговорил на конкретни въпроси относно модификации в работата на компютрите за управление на полета на самолетите 737 Max. Поради това "Боинг" ще трябва да изпрати отново документите, описващи предложените промени в софтуера, посочиха източници на "Уолстрийт джърнъл".

Проблемният модел 737 Max беше приземен принудително от март 2019-а година насам след две смъртоносни катастрофи само в рамките на пет месеца при които загинаха всичките 346 души на борда.

Междувременно превозвачът American Airlines заяви в неделя, че макар да "остава уверен", че предстоящите актуализации на софтуера и обучението ще означават повторно сертифициране на самолета през тази година, той удължава анулирането на полетите на самолетите 737 Max поне до 3-ти декември. Според American Airlines това означава, че около 140 полета на ден ще бъдат отменени до 3-ти декември.

Друга водеща американска въздухоплавателна компания - United Airlines също обяви, че отлага датата на връщане в експлоатация на нейните самолети Boeing 737 Max до 19-и декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна