Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - сред първите 10 в спортното катерене за младежи

Алекс Тоткова-вляво
Снимка: БФКА

От 21 до 31 август в Меката на спортното катерене Арко, Италия се проведе Световното първенство за младежи в този спорт. Участваха 500 катерачи на възраст от 14 до 19 години от 49 държави. Те се състезаваха в дисциплините "трудност", "боулдър", "скорост" и "комбинация".


Досега България имаше три спечелени медала на световни първенства за юноши и девойки. През 1995 г. Калин Гърбов завоюва бронз във възрастовата група 18-19 г. на единствената дисциплина на първенството – "трудност". През 2004 г. Благовест Лазаров спечели сребърен медал в групата на 14-15-годишните, отново в трудността. Третият медал – бронзов, беше на Петър Иванов през 2017 г. в комбинацията (трудност-боулдър-скорост) във възрастовата група 16-17 г.


Тази година младите ни катерачи отново тренираха усърдно и медалите не закъсняха. 14-годишната Алекс Тоткова спечели първо бронз в трудността, а по-късно и сребро в комбинираната дисциплина. В началото на годината, в интервю за БНР Алкес си пожела да се качи на стълбичката в Арко и го направи, при това два пъти! Остава да я попитаме какви са й плановете за догодина и да й пожелаем на нея, както и на другите ни състезатели в този, вече олимпийски, спорт нови успехи!


Българският отбор на откриването


Достойно се представиха в Арко и другите ни момчета и момичета: Слав Киров остана на крачка от финала в трудността, като постигна равен резултат с 8-ия в класирането и само резултатът от квалификациите му отреди 9-о място в крайното класиране. В боулдъра зае 10-о място.

Ерика Велев постигна 14-то място в скоростта, като това беше първо класиране на финалния кръг за нея в дисциплината. Освен това, Ерика успя да постави нов национален рекорд при жените - 9.016 сек.


С резултатите от участието си в първенството българските младежи завоюваха за България 10-о място в класирането по медали, като си поделиха мястото с велики сили в катеренето като Австрия и Великобритания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени