Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо разширяване на китайската промишлена активност през август

През август промишлената експанзия в Китай се разшири изненадващо до 5-месечен връх благодарение на нарастване на  производството, показват резултати от частно проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit, които са в противоречие с аналогичните официално проучване на Националното статистическо бюро, оповестено през уикенда, показващо поредно свиване на промишлената активност във втората по сила световна икономика.

В същото време обаче промишлените поръчки продължават да бъдат слаби, а бизнес нагласите остават колебливи на фона на продължаващата ескалация на митническата война между САЩ и Китай, след като от 1-ви септември влязоха в сила допълнителните двустранни мита на двете водещи икономики.

Промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit нарасна през август до 50,4 пункта от 49,9 пункта през юли, достигайки 5-месечен връх след два поредни месеца на негов спад под важното ниво от 50,0 пункта, докато очакванията на финансите пазари бяха за индекс на ниво от 49,8 пункта.

Индексът на новите експортни промишлени поръчки обаче падна за трети пореден месец, достигайки най-ниско ниво от ноември 2018-а година на фона на забавящото се търсене в глобален план.

Данните от частното проучване са в противоречие с оповестени в събота резултати от аналогично проучване на Националното статистическо бюро на Китай, според което промишленият PMI индекс се понижи през август до 49,5 пункта от 49,7 пункта през юли, което е сигнал за свиване на промишлената активност за четвърти пореден месец.

Прогнозните показатели и в двете проучвания за бъдещата настройка в сектора показват допълнителна слабост в промишлеността, засилвайки по този начин очакванията, че Пекин ще трябва да въведе в скоро време допълнителни мерки, стимулиращи икономическата активност.

"Китайската икономика показа признаци на краткосрочно възстановяване, но низходящият натиск остава дългосрочен проблем“, отбеляза Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group, след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.

"На фона на нестабилните китайско-американски отношения властите в Пекин трябва да засили антицикличните стимулиращи политики", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна