Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато раждането е начало на огромна битка за живот

Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“

На Моста на влюбените до НДК е открита изложба на фотографката Калина Арсова, наречена „Родени герои – животът, който предстои“, посветена на недоносените деца и новородените деца със здравословни проблеми. Изложбата ни кара да осъзнаем, че „онази голяма радостна новина в живота на всяко едно семейство, понякога просто е начало на огромна битка за живот“, започна своя коментар в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“, Ива Дойчинова.

Гости в предаването бяха Мая Красимирова от фондация „Нашите недоносени деца“ и д-р Детелина Стоичкова, зав. неонаталогичното отделение в болница „Надежда“. Мая Красимирова, сама майка на две родили се преждевременно близначки, посочи, че това е проблем, който засяга 10-11% от новородените и че посредством изложбата фондацията иска да апелира към вниманието на обществото.

Фондацията е предложила на министерството на здравеопазването Национален план за проследяване на недоносените деца от раждането до 7-годишна възраст. Д-р Детелина Стоичкова подкрепи горещо инициативата, като се застъпи за създаване на специализирани кабинети, които да обединят мултифункционални специалисти, отговорни за проследяването развитието на проблемните деца, както и за специализиран сектор в новостроящата се Педиатрична болница.

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени