Eмисия новини
от 20.00 часа

Сливи за смет по израелски

Снимка: АСТ Фестивал за свободен театър


Обява в един от кварталите на Тел Авив гласи, че всеки, който занесе в торбичка органични отпадъци от своя дом, получава "лира-шапира" по името на района. Който набере достатъчно лири може да получи от разсадника край квартала коренчета на цветя и дори фиданки. Събраните отпадъци се поставят в специални ями и с полученият компост се торят градинки.

Израелската художничка Яфа Меир, която също си е спомнила приказката "Сливи за смет", пък прави скулптури с материали втора употреба. Последната ѝ изложба е подредена в престижен квартал на "българската столица на Израел" - Яфо. За БНР тя заяви:

„Събирам каквото ми се изпречи на пътя. Това, което другите наричат боклук, за мен е богатство. Обикалям фалиращи магазини, работилници и обекти след ремонт. Понякога ми е сложно да събирам толкова предмети в къщи, но не искам те да бъдат изхвърлени, а да станат основа за творби. Този ми навик - да не се изхвърлят предмети просто така, е от родителите ми. Те дойдоха от България в една много, много бедна страна, каквато тогава е била Израел. Налагаше се да живеем изключително скромно и пестеливо. Оттогава се научих да се отнасям с уважение към предмета, да търся в него нещо ценно и много се радвам, когато му вдъхна втори живот“.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.
Още от