Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев: Ние можем да се превърнем в страна транзитьор на газ

Проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

В четвъртък се очаква да бъде подписан договорът за изграждане на газопровод от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Това на практика е втората тръба от проекта "Турски поток", която ще снабдява с газ страни от Източна Европа. Какво е значението на този проект за България, енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира за предаването на "Хоризонт" "12+4":

"Има определен подтекст – с подписването на този договор ще отпаднат много въпроси – първо, отпада въпросът дали втората тръба на "Турски поток" ще мине през наша територия. Второ, отпада въпросът дали след 1 януари, в случай че Украйна прекрати доставките на газ по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ. Да, ще имаме газ".

По отношение на диверсификацията, проф. Тасев посочи, че има един косвен елемент:

"С отпадането на транзита по Трансбалканския тръбопровод пред Украйна нашите тръби остават празни. Ние спокойно можем да осигурим достъп на Украйна до терминали на втечнен газ, действащият в момента Ревитуса в Гърция и евентуално строящия се в Александруполис. Ние можем да се превърнем в страна транзитьор".

"Тази тръба ще осигури доставки за страната и транзит през страната, което реално ще натовари съществуващата ни транзитна газопреносна система. Ако това не се беше случило, нашите тръби оставаха празни и ние практически изчезвахме от газовата карта на Европа".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Атанас Тасев за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна