Eмисия новини
от 03.00 часа

Възхвала на българската народна песен в спектакъла „Концертът“

Снимка: Петър Тодоров / plovdiv2019.eu

„Концертът“ е авторски куклен спектакъл за всички възрасти на режисьора Петър Тодоров и актрисата Десислава Минчева. В него главен герой е българската народна песен, а сюжетът представя подготовката и концерта на квартет от народни певици.

„Идеята беше да покажем, че това са четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички нас, но когато стъпят на сцената, те се превръщат в нещо друго – те се превръщат в различни човешки същества, които с гласовете и с песните си се докосват до божественото. Това е нашата народна песен… Ние в живота, в ежедневието си сме едни, но когато запеем нашите песни, ставаме други, ставаме по-добри, по-възвисени. И мисля, че младото поколение заслужава да познава българската народна песен – истинската българска народна песен, не комерсиалната. Тази, която носи истинските български народни ценности“, казва режисьорът Петър Тодоров.

Представлението е създадено в Центъра за изкуства „За Родопите“ в село Бостина и е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Автор на куклите и сценографията е Ханна Шварц, а костюмите са по проект на Николина Костова-Богданова.

„Концертът“ може да гледате на 5 септември от 19 часа в Държавния куклен театър в Пловдив. През ноември представлението ще гостува в Малмьо (Швеция), а през декември ще бъде част от закриващите събития в Матера (Италия), която също е Европейска столица на културата 2019.Още от