Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ пита защо големите енергийни проекти ни заобикалят

Любомира Ганчева и Румен Петков от АБВ
Снимка: пресцентър на АБВ

България пропуска всички важни енергийни проекти. „Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция. 

"По какво си приличат „Бял поток“ и „Южен поток“ по това, че България по никакъв начин не участва в тях. Проектът „Бял поток“ официално е стартирал 2013 г. с очаквания 2022 г. да бъде факт. Това е един проект, който ще докарва газ от Туркменистан за цяла Европа, но който изцяло заобикаля България. Пред вас има една карта, която показва всъщност как ще стартира проектът от Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Черно море, Румъния и Западните Балкани. Това е проект с мащаб 20 млрд. кубични метра газ. До 2022 г. трябва да влезе в сила. В момента ЕК и Европа със своите институции го е припознала като важен проект с цел диверсификацията в доставките на природен газ. За него в момента се харчат европейски пари и до края на 2019 г. трябва да приключи първата фаза на проектни проучвателни дейности. На този фон в Европа официално вече се говори за „Бял поток“. Европа не вярва, че в България е в състояние и че на България може да се разчита за едни големи проекти“, каза още Ганчева. 

„Абсолютно случайно или неслучайно ние, на първо място, се отказахме от „Южен поток“. Отказахме се от него, а той ни гарантираше 400 млн. лв. на година транзитни такси. Зарадвахме се, че го заменяме с втората тръба на „Турски поток“, при който с 35% е по-малък преносът на количеството газ и като платим таксите на Турция, в момента щяхме да се радваме на 218 млн. лв. на година приходи. Сега обаче правим така, че да си спънем сами проекта. Няма основателна причина защо този проект не е изпълнен в срок и защо досега правителството и няколко поредни правителства съсипват „Южен поток“, съсипват строежа на втора тръба на „Турски поток“ и дали това не е удобната причина да бъде удължен един проект на пренос на газ между Русия и Украйна, от които ще печели Украйна. Ще печели Турция, на която си отдаваме изцяло газоразпределителното място в Европа и защо всички енергийни проекти изцяло заобикалят България“, допълни още Ганчева.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че партията му продължава да твърди, че силното за България и Европа решение е пряката доставка на руски газ за континента чрез страната ни. „Сега, ние Европа ще плащаме транзитна газ на Турция. Няма никакъв разумен аргумент защо това трябва да се прави. Второ, ние вече губим десетина милиарда и повече кубика газ транзит, който Турция пряко ще взима от Русия. Досега този газ минаваше през България. Неспособността на поредица български правителства доведе до това разбирателство между Русия и Турция и те изградиха проекта „Турски попок“, подчерта Петков. 

„Много именити наши политици Радан Кънев, Мартин Димитров, Светослав Малинов и кой ли не обясняваха, че „Турски поток“ няма да има и че това е спекулация. „Турски поток“ е факт и ние губим от това, че вече има „Турски поток“ стотици милиони годишни такси. Липсата сега практически на време за изграждането на втората тръба през България е изцяло по вина на българското правителство, коментира Петков. Той посочи, че вече сме септември и не е започнало изграждането на тръбата. „Говорим за 470 км. Няма такъв консорциум в света, който да успее да изгради 470 км тръба за три месеца. Нали разбирате, че декември не е месецът, в който може да кипи усилено изграждане на тръбопровода“, допълни още Петков. Според него Русия не може да си позволи политически да остави Европа без газ. По думите му затова Европа гледа с недоверие на нас.

Репортажа на Даниел Инков за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени