Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции въпреки новите двустранни мита между САЩ и Китай

Европейските борси стартират търговията през септември с предпазливи повишения въпреки влезлите в сила нови двустранни наказателни мита между САЩ и Китай, тъй като инвеститорите сякаш се надяват на намирането на решение на търговския конфликт.

От 1-ви септември влязоха в сила мита от 15% върху вноса в САЩ на китайски стоки на стойност 112 млрд. долара, докато в същото време Пекин започна да прилага нови митнически тарифи за вноса на американски стоки за 75 млрд. долара.

И двете страни обаче все още са склонни да подновяват търговските преговори по-късно този месец, смята президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Подкрепа за днешното поскъпване на акциите на стария континент оказва и поевтиняването на еврото и на британската лира спрямо щатския долар, което би трябвало да направи износът на европейските компании по-конкурентоспособен.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,44%, след като през август се понижи с 1,6% на фона на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, която увеличи притесненията за глобална икономическа рецесия.

Инвеститорите сякаш игнорират проучването на агенция Markit, показващо поредно влошаване на промишлената активност в еврозоната през август, като в същото време реагират позитивно на аналогичното частно проучване, отчитащо изненадваща експанзия на активността в промишления сектор на Китай.

Немският фондов индекс Dax 30 се повишава с 0,23%, въпреки че десницата на канцлера Меркел и коалиционният ѝ партньор в лицето на Социалдемократическата партия загубиха сериозна електорална подкрепа на вчерашния местен вот в източните провинции Бранденбург и Саксония, докато крайнодясната "Алтернатива за Германия" затвърди позициите си на втора политическа сила и в двата региона. Въпреки това обаче и двете управляващи партии остават на власт както в Бранденбург, така и в Саксония, като по този начин не се оправдаха някои опасения, че "Алтернатива за Германия" може да се окаже водеща сила в двата важни региона от бившата Източна Германия.

Подкрепа за предпазливото поскъпване на акциите на Франкфуртската борса оказва и поевтиняването на еврото с 0,24% към ново многогодишно дъно около 1,0960 щатски долара (най-ниско ниво на единната валута от май 2017-а година).

В същото време основният индекс на фондовата борса в Милано - MIB се повишава с 0,66%, след като италианският премиер Джузепе Конте каза, че очаква да приключи със съставянето на новото правителство в сряда.

Солиден ръст от 1,28% бележи основният фондов индекс на лондонската борса - FTSE100 на фона на рязкото поевтиняване на британската лира с 0,86% към двуседмично дъно от 1,2052 долара, като паундът отново отправя поглед към многогодишно си дъно от 12-ти август около 1,2016 щатски долара (най-ниско ниво от януари 2017-а година) с оглед на засилващите се страхове от Брекзит без сделка и днешни много слаби данни за промишлената активност в Обединеното кралство през август.

Трябва да се има предвид, че стоте компании в индекса FTSE100 са мултинационални и голяма част от техните приходи и печалби идват от задграничната им дейност, така че всяко едно поевтиняване на паунда е в подкрепа за експортно-ориентирания им бизнес. Индексът FTSE 250, който обаче е формиран предимно от вътрешни британски компании, се повишава доста по-скромно с 0,43%.

Днес американските финансови пазари, включително борсите на Уолстрийт, са затворени заради Деня на труда в САЩ. Търгуват се единствено фючърсите на трите основни фондови индекси, като те бележат известни понижение с оглед на влезлите от 1-ви септември нови двустранни мита между Вашингтон и Пекин.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с малко над 100 пункта (спад с 0,39%), на широкият индекс S&P500 - с 0,28% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,4%, след като през изминалата седмица успяха да наваксат солидна част от първоначалния силен спад през август, но въпреки това приключиха с месечни загуби съответно от 1,7%, от 1,8% и от 2,6%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени