Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрант в Москва ще лежи 3 г. в наказателна колония

Руски блогър получи 5 г. затвор за „екстремистки туит“

| обновено на 03.09.19 в 18:50
Снимка: БТА

Първа присъда във връзка с масовите протести в Москва в края на юли. Иван Подкопаев получи три години ефективно. Други петима обвиняеми по делото бяха оправдани. 

Първоначално Подкопаев беше обвинен за „участие в масовите безредици“. След това обвинението беше преквалифицирано по друг член от Наказателния кодекс: „употреба на сила спрямо представители на властта“. Според версията на следователите, Иван е използвал сълзотворен газ срещу полицаи и военнослужещи от Росгвардия. При задържането си той отрече да има нещо общо с инцидента. След това призна вината си, разчитайки на по-леко наказание. Адвокатът му заяви, че ще обжалва присъдата. 

Във връзка с масовите протести това лято вчера за кратко бяха задържани известният журналист от „Новая газета“ Иля Азар и съратниците на Алексей Навални Любов Собол и Николай Ляшкин. Азар беше арестуван на стълбищната площадка пред апартамента му, където излязъл да пуши. Той предупредил полицаите, че в жилището спи двегодишната му дъщеря, която ще остане сама, ако го отведат. Въпреки това го задържали. Съпругата му намерила вратата на апартамента отворена, а детето спокойно спяло в леглото си. 

Детският омбудсман в Москва поиска от прокуратурата да провери дали действията на полицаите не са изложили на опасност живота и здравето на момиченцето. 

Междувременно на пет години затвор беше осъден 30-годишният блогър Владислав Синица. В дискусия в Тиутър той приканил прокремълски блогър да си представи ситуация, при която хората отвличат и убиват децата на силовиците в отговор на полицейските репресии. 

На 27 юли няколко хиляди души протестираха в Москва. срещу решението на избирателната комисия да не допусне до местния вот на 8 септември редица опозиционни кандидати. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени