Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: САЩ, Великобритания и Франция може да съучастници във военни престъпления в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ, Великобритания и Франция може да съучастници във военни престъпления в Йемен с въоръжаването и осигуряването на разузнавателна и логистична подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция, която лишавала от храна цивилни като своя бойна тактика, предаде Ройтерс.

Разследващи на ООН съставили таен списък от възможни заподозрени за международни военни престъпления в хода на четиригодишния конфликт между коалиция от арабски държави и йеменските бунтовници хуси, които контролират столицата Сана.

Разкрити са потенциални военни престъпления от двете страни, като е подчертана ролята, изиграна от западните държави като ключови поддръжници на арабските държави, и на Иран в помощ на хусите.

Докладът обвинява коалицията срещу хусите, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ, в убийство на цивилни с въздушни удари и умишленото им лишаване от храна. Хусите от своя страна бомбардирали градове и използвали деца войници.

Хусите изтласкаха правителствените сили от Сана през 2014 г., което доведе до намеса на арабската коалиция срещу шиитските бунтовници. Оттогава конфликтът е причинил смъртта на десетки хиляди души. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени