Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт стартира под натиск търговията през септември

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха септемврийската търговия под солиден натиск от продажби на фона на ескалиращата тарифна война между САЩ и Китай и след като американския промишлена активност се сви за пръв път от три години насам.

Въведените от 1-ви септември нови американски мита от 15% върху вноса на китайски стоки за 112 млрд. долара, последвани от ответни наказателни мита от страна на Китай, както и днешната нова обезценка на китайския юан към 10-годишно дъно спрямо щатския долара подчертават допълнително несигурността около ескалиращата търговска и тарифна война между двете водещи световни икономики, заплашваща да доведе до глобална икономическа рецесия.

Изненадващото свиване на промишлената активност в САЩ през август за пръв път от 35 месеца насам сякаш потвърждава страховете, че и американската икономика започва да изглежда доста уязвима от двустранния търговски конфликт.

Днешните подновени вербални атаки спрямо Китай на президента Доналд Тръмп през туитър също допринасят за подновеното напрежение на пазарите на акции на Уолстрийт в началото на септември, след като вчера американските борси бяха в официална почивка заради Деня на Труда.

Около 90 минути след старта на търговията на Уолстрийт индексът DJIA се понижава с 370 пункта (спад с 1,4%), след като за кратко дори се раздели с 400 пункта, широкия индекс S&P500 се понижава с 0,86, а технологичният индекс Nadaq Composite - с 1,0%.

Седмица по-рано DJIA нарасна с цели 3%, S&P500 - с 2,7% и Nasdaq - с 2,7%, но въпреки това в рамките на август те отбелязаха най-слабия месец от май насам, губейки съответно 1,7%, 1,8% и 2,6%.

Солидното понижение на индекса на сините чипове DJIA е провокирано в най-голяма степен от спад с цели 3,4% на акциите на Boeing Co., след като ден по-рано "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че самолетите на "Боинг" от модела 737 Max могат да останат извън експлоатация и по време на коледните празници поради спорове с международните органи за въздушна безопасност

Акциите на Apple inc. пък се понижават с 1,86%, тъй като въведените в неделя нови американски мита засягат и някои от продуктите на компания, произвеждани в Китай, включително Apple Watch.

Под силен натиск от продажби се намират и акциите на технологичните компании, произвеждащи микрочипове, тъй като и те са силно чувствително на търговските напрежения с Пекин с оглед зависимостта им от китайските пазари. Акциите на Intel Corp. се понижават с 1,47%, а на компаниите за полупроводникова техника като Advanced Micro Devices Inc. и Micron Technology Inc. - спад съответно с 2,3% и с 1,1%.

Слабите данни от САЩ и напрежението около търговката война с Китай се отразяват негативно и на стоковите борси, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с над 3% малко под 53 долара за барел, докато фючърсите на златото нараства с 1,64% към 1554 долара за унция с оглед статута на златото като "инвестиция-убежище".

Изненадващото свиване на промишления сектор на САЩ през август допринесе и за нов бягство към американските държавни облигации, което доведе до по-нататъшен силен спад на тяхната доходност. Доходността н а 10-годишните книжа се понижи с 6,3 пункта към 1,444%, достигайки най-ниско ниво от юли 2016-а година, а на 2-годишните книжа спадна с 6 пункта към 1,452%, което запазва т.нар. "обърна крива на доходността" (по-висока доходност по краткосрочните, отколкото по дългосрочните книжа), който по принцип е предвестник на икономическа рецесия.

Доходността на най-дългосрочните 30-годишни дългови книжа на САЩ пък се понижава с 5 базисни пункта към рекордно дъно от 1,910%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна