Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на жертвите на урагана Дориан на Бахамите

Последици от урагана Дориан на Бахамите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Дориан развихри тропически бури край най-източните части на крайбрежието на американския щат Флорида, предаде Асошиейтед прес. Междувременно броят на загиналите заради стихията на Бахамските острови нарасна до 7 души, а премиерът Хюбърт Минис каза, че може да се очаква откриването на още загинали.

Националният център за ураганите на Съединените щати съобщи, че Дориан остава буря от втора категория като се движи на североизток над океана, успоредно на източното крайбрежие на Флорида. Ветровете достигат скорост до 175 километра в час.

Един милион души от югоизточното крайбрежие бяха евакуирани. С наближаването на урагана извънредно положение беше обявено във Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина.

Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис предупреди:

„Бурята ще връхлети крайбрежието на Флорида през следващият ден, ден и половина. Ще има буря, наводнения, може да има и щети от вятъра размера, на които  зависи от това колко близо стихията ще премине покрай щата“.

Окото на бурята се отдалечи от Бахамските острови, след като през последните дни причини безпрецедентни опустошения и взе най-малко седем жертви. Първоначално се съобщаваше за петима загинали.

Властите на островната държава обаче очакват броят на жертвите да нарасне още. Премиерът на Бахамите Хюбърт Минис определи Дориан като „една от най-големите национални кризи в историята на страната“ и допълни:

„Намираме се в разгара на историческа трагедия в части от северните бахамски острови. Нашата мисия и фокус в момента е търсене и спасяване на пострадали хора и възстановяване от щетите“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна