Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Денев-син – Амбицията на музиканта никога не бива да изчезва

БНР Новини
Снимка: sofiaweeks

Младият диригент спечели трета награда на международния конкурс за диригенти в Лос Анджелис. От десет години той е диригент на Филхармония „Пионер“. Преди това е учил пиано в НМУ „Любомир Пипков“ с Иван Дреников и дирижиране с Деян Павлов. В теоретичния факултет на Националната музикална академия с профил „оперно-симфонично дирижиране” работи с Пламен Джуров – дирижиране и с Александър Текелиев – оркестрация. На конкурса „Музиката и земята” през 2007 г. печели първа награда в категория „композиция”. На конкурса „Дико Илиев” за написване на произведение по повод 110 години от рождението на изтъкнатия музикант печели специална награда.

През 2016 г. Българското национално радио обявява конкурс за написване на творба по мотив от Симфония №4 на Йоханес Брамс. Печели го Любомир Денев-син, а произведението се нарича Brahmslantida. Автор е и на музика към игрални, документални и анимационни филми, сред които „Знакът на българина“, „Шестият ден“, „Месопотамия – следи в пясъка“, „Недовършената картина“.

Снимка: laconductingworkshop.orgЗа конкурса в Лос Анджелес изпраща запис от концерта „Рамо до рамо“ състоял се на 24 май тази година – събитие, на което музикантите от филхармония „Пионер“ свирят заедно с колегите си от Софийската филхармония.

„Много голяма роля изигра втората част на пета симфония на Чайковски. Тази втора част се получи може би най-вдъхновяващо, най-емоционално. В този концерт всички духови музиканти бяха от филхармония „Пионер“, а за щрайха седяхме рамо до рамо със филхармониците. Беше незабравим концерт. Мисля, че точно тази част изигра роля да бъда одобрен“ – казва Любомир Денев.

Състезава се с над сто млади диригенти. За майсторския клас и за конкурса остават двадесет. Между 5 и 10 август работят първо с камерен състав, а след това и с оркестър. За финалния тур остават само шест – от САЩ, Южна Корея, Япония, Китай, България, Канада. Преподаватели и членове на журито са английският диригент Нийл Томсън, който в момента е главен диригент на филхармонията на Гоас в Бразилия, Скот Уис, който е шеф на катедрата по дирижиране в „Глендейл комюнити колидж“ и Нове Дейпалан, който е организатор на конкурса.

На финала му се пада да дирижира първа част от Симфония №2 на Йоханес Брамс. „Всеки от дните те посочваха различно произведение. За последните два дни ми дадоха Бетовен - трета симфония първа части и за последния ден Брамс. Мисля, че запазиха най-трудните произведения за финала специално за мен“ – разказва Любомир.

В звуковия файл може да чуете целия разговор с Любомир Денев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!