Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият премиер Бабиш: "Фолксваген" ще направи голяма инвестиция в Турция

Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) прави голяма инвестиция в Турция, заяви във вторник чешкият премиер Андрей Бабиш.

"Чухме, че "Фолксваген" ще направи голяма инвестиция в Турция“, посочи Бабиш по време на пресконференция след среща с турския президент Реджеп Ердоган.

През миналата седмица Ройтерс съобщи, че "Фолксваген" провежда разговори с официални лица в Анкара относно данъчния режим за автомобилите в Турция, тъй като германският автомобилен гигант изглежда се стреми да сключи споразумение за 1 млрд. евро за изграждане на свой завод именно Турция.

От компанията заявиха по-рано, че все още не е взето окончателно решение за местоположението на новия автомобилен завод, като "Фолксваген" продължава да проучва възможността за изграждане на предприятието в България.

"Чехия е важен производител на авточасти. Ние сме на лидерска позиция по този въпрос и със сигурност бихме искали да сътрудничим", добави премиерът Бабиш в коментар, излъчван на живо по турска телевизия.

Чешкият премиер коментира, че между двете страни съществува много голям потенциал за нарастване на търговията, особено в енергетиката и военната индустрия. Той пожела и увеличаване на броя на турските фирми, работещи в Чехия, например в строителството. Стокооборотът между Турция и Мехия през 2018 г. е на стойност 3,65 млрд. щ. д.

Андрей Бабиш е придружаван от делегация от чешката търговска палата и 35 фирми, които участват в няколко бизнес-форума вчера и днес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна