Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дойче банк" и "Комерцбанк" предупреждават за нежелани реакции от ново намаление на лихвите от ЕЦБ

В сряда изпълнителните директори на двете най-големи банки в Германия предупредиха, че по-нататъшно намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ рискува да доведе до сериозни странични ефекти, като същевременно би имало само минимално позитивно влияние за икономиката на еврозоната, предаде Ройтерс.

Отправеното силно послание идва само седмица преди редовното заседанието на ЕЦБ (на 12-ти септември) на което се очаква централните банкери да одобрят нов стимулиращ икономиката пакет от мерки, включващ и допълнително намаляване на вече рекордно ниските отрицателни лихвени ставки.

Говорейки на банкова конференция, изпълнителният директор на "Дойче банк" (Deutsche Bank) - Кристиан Севинг заяви, че клиенти на неговата банка са казали, че няма да инвестират повече, ако кредитът стане с 0,10 процентни пункта по-евтин.

Намаляването на лихвения процент "само ще повиши цените на активите и ще натовари допълнително спестяванията", добави той.

Според него по-ниските лихви биха помогнали на тези, които са задлъжнели или инвестират във финансови активи (на борсовите играчи), но по-голямата част от населението няма да има полза. "Това разделя обществото допълнително", отбеляза Кристиан Севинг.

Изпълнителният директор на "Комерцбанк" (Commerzbank) Мартин Цилке подкрепи позицията на своя колега. "Аз също не считам това за устойчива и отговорна политика от страна на ЕЦБ", посочи той.

Ройтерс напомня, че банките в Германия и в цяла Европа се оплакват отдавна от политиката на ЕЦБ на отрицателни лихви, която изисква търговските банките да плащат, за да държат част от свободните парични средства в централната банка, като това вреди на техните печалби.

Така например банките в Германия платиха през 2018-а година цели 2,4 млрд. евро на Бундесбанк, за да държат при нея свободните си резерви, посочиха преди дни от германското правителство в отговор на парламентарно разследване за отрицателните лихви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна