Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Николов: Връщаме българите в българските курорти

Нека не сравняваме несравними туристически дестинации, апелира председателят на Българската туристическа камара

Снимка: Архив/БГНЕС
Туристическият сезон не е приключил, но вече отмина август – месецът, който се смята за най-„отпускарския“ и силен за черноморските ни курорти. Още е рано за генерална равносметка на българското туристическо лято, но изводите и тенденциите, които се очертават, коментираме с Георги Николов - председател на Българската туристическа камара.

Всеки месец е добър за почивка – отбеляза Георги Николов. През юли и август цените са по-високи, но тогава се налага да почиват семействата, в които има ученици. Пенсионери и хора, които са сами като че предпочитат май-юни или септември.

Приканвам хората да посетят българското черноморие, условията са фантастични. Времето и през септември се очертава топло и приятно. Още повече, че наближават няколко почивни дни. Българи, които тази година се завърнаха на нашето море, останаха очаровани.

Най-търсената услуга и това лято остава ол инклузив.
Цените вече са паднали с 30-35%, допълни Николов. Тоя обясни трудностите този сезон с неудобни самолетни полети - ако се реагира спешно на пазари, чиито туристи могат да дойдат с автомобили, се правят допълнително отстъпки. Недостигът на персонал също се отразява на обслужването.

Снимка: Георги НейковОт няколко години има спад на руски туристи. Когато Египет и Тунис бяха опасни, преляха туристи към България, но сега тези дестинации отново приемат от чужбина.

Най-претенциозни са туристите от Великобритания – подават жалби и искат огромни неустойки. Има хотелиери, които вече предпочитат да не работят с английски туристи, въпреки големия пазар.

Николов апелира хората да не сравняват базата на българското черноморие със семейните хотели в Северна Гърция или поне да не злословят срещу родните курорти.
Гърция има огромно крайбрежие и е туристическа дестинация, известна от много години по цял свят. Ние сега привличаме и печелим туристи… Нещата са несравними.

Основна цел на Българската туристическа камара е да върнем българите в родните курорти, подчерта още Георги Николов.

Чуйте разговора на Лили Герчева и Данаил Конов с него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени