Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 170 милиона долара за YouTube по дело за поверителност на лични данни на деца

YouTube ще трябва да плати глоба от 170 милиона долара за уреждане на извън съдебно споразумение по обвинения от страна на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), че известната компания за видеострийминг е събирала незаконно лични данни от деца без съгласието на техните родители.

Компанията, която е собственост на Google, се съгласи в сряда да направи промени в своята политика за поверителност в допълнение към споразумението за глоба в размер на 170 милиона долара, от които 136 милиона долара ще отидат за Федералната търговска комисия и 34 милиона долара за щата Ню Йорк.

Глобата е най-голямата, която досега федералната агенцията е налагала спрямо Google и респективно спрямо компания-майка Alphabet, въпреки че тя е много по-малка по размер в сравнение с глобата от цели 5 млрд. долара, която FTC наложи на Facebook по-рано тази година по обвинения за нарушаване на поверителността на лични данни.

FTC разследваше YouTube за начина, по който обработва личните данни на деца под 13-годишна възраст. Трябва да се има предвид, че в САЩ децата са защитени от федерален закон, който изисква съгласието на родителите, преди компаниите да могат да събират и споделят тяхна лична информация.

"Това последно нарушение е изключително сериозно. Компанията примамваше деца, използвайки детски песнички и стихчета, анимационни филми и друго съдържание през видеострийминг каналите в YouTube, за да захранва масово печелившия си рекламен бизнес", заяви Рохит Чопра от Федералната търговска комисия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!