Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обездвижване на децата и застаряването на населението водят до гръбначни заболявания

Снимка: Ани Петрова, БНР
От днес до 7 септември в Пловдив ще заседават над 70 водещи специалисти от Европа, представители на всички европейски държави и ще обсъждат въпроси, свързани с науката, клиничната практика и обучението в областта на физикалната и рехабилитационна медицина. 

Заболяванията в нашето общество възникват поради застаряване на населението и обездвижване на децата в най-ранна възраст, обясни в предаването "Преди всички" д-р Радоситна Маджарова от Университетската болница в Плевен, лекар физиотерапевт и преподавател. Много са причините да се увеличава заболеваемостта и нуждата от рехабилитация при тези пациенти да става все по-голяма, каза още тя.
В момента общопрактикуващите лекари са задължени да участват в профилактиката и първото откриване на гръбначните заболявания при деца.
"Моят съвет и молба към тях е всяка година преди да започнат училище, в най-общия преглед на децата да обърнат мнимание и на тяхното гръбначно здраве и когато имат съмнения, да търсят помощта на лекар физикална и рехабилитационна медицина или ортопед", каза д-р Маджарова.

Гръбначните изкривявания са един доста константен процент при децата между 12 и 14-годишна възраст, около 5%, като тук не се включват децата с нарушена стойка, уточни тя, и препоръча като задължително условие "да бъде възпитана една доста добра мускулна активност в цялото тяло на детето, за да може то да има един по-добър тонус, важно е и психическото състояние".

Цялото интервю на Таня Милушева с д-р Радостина Маджарова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна