Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Поппетров: Русия ни е освободила през 1878-а, но не и в 1944-та

Николай Поппетров
Снимка: Емил Николов

"Русия ни е освободила през 1878-а година от османската власт, но в 1944-та не са ни освободили от когото и да е. ... Не са ни освободили, което не означава, че Съветската армия не може да се нарича освободителка - по отношение на фашизма". Това каза пред БНР историкът Николай Поппетров от Института по история на БАН по повод реакцията на МВнР на изложба, организирана от руското посолство, в която се представя СССР като освободител на България от нацизма. "Вероятно думата "освобождение" скара България и Русия, но се вижда, че в последните месеци има едно натягане на анти руски настроения у нас, едно неразбиране за някои процеси, които протичат в България, от руска страна", добави той и припомни спора, който се появи в обществото преди месеци, за това как да бъде представен в учебниците по История за 10 клас периодът след 9-и септември 1944-та година.

Историкът заяви в предаването "12+4" по програма "Хоризонт", че не е съгласен с руската нота в отговор на реакцията на външно министерство, но посочи, че в текста има една бележка, която е много точна, че ние обикновено отговаряме на нещо, което не го знаем какво е:

"Мисля, че не сме наясно с някои понятия, тъй като ситуацията, в която живее светът в момента е много сложна по отношение на оценяването на миналото". По думите му в историята е много трудно да се отговори еднозначно на големите въпроси:

"Ако приемем, което е приел целият цивилизован свят - нашите атлантически съюзници, че националсоциализмът, режимът на Хитлер, което правят в окупираните страни, е фашистка диктатура, значи СССР освобождават по един или друг начин Източна Европа от хитлерофашизма. Т.е. глобално има такава роля". 

Историкът обясни, че по отношение на България тезата е много деликатна, защото страната ни е била "особен съюзник на Третия райх":

"България участва косвено във войната, тъй като на 13-и декември 1941-ва година тя обявява война на САЩ и Англия, което означава, че ние се нареждаме на страната на Третия райх във Втората световна война. Това е нещо, което ние много искаме сега да го премълчим, но истината е такава. Ако Съюзниците, в които участва и СССР, освобождават Европа от хитлеризма, значи някой освобождава и България, въпреки че няма как от законното ѝ правителство, което е на власт, да я освободи". 

По думите му липсва отговор какъв е режимът в България към 9-и септември 1944-та година, освобождава ли ни Съветският съюз и от кого ни освобождава - " Не ни освобождава СССР, защото ние не сме окупирани от Третия райх, не сме подвластни от Третия райх, освен, че сме негови съюзници", обясни историкът и добави, че на 9-и септември се извършва преврат, за което можем да обвиним Съветската армия, а второто е, че с идването на Съветската армия се променя политическият строй в България:

"За това имат голяма вина и западните съюзници на Съветския съюз, които разделят Балканите на зони на влияние, и оставят СССР да налага тук своя режим и своята идеология, както и своя начин на организиране на икономиката". 


Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай Поппетров можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна