Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенни съботи с „Рибарят и неговата душа“

Снимка: Даниела Манолова

Всяка събота сутрин през септември и октомври от седем часа и петнайсет минути ще имате възможността да слушате попоперата за деца и възрастни „Рибарят и неговата душа“ по едноименната приказка на Оскар Уайлд.

Повод, без наличието на такъв винаги да е задължително, този път е фактът, че „Рибарят и неговата дума“ е поредната продукция на екип „Драматургични форми“ на програма „Христо Ботев“, която получи висока международна оценка. Попоперата е сред номинираните произведения на тазгодишното издание на най-големия медиен фестивал на Стария континент „Prix Europa“ в категорията за радиопродукция.

„Рибарят и неговата душа“ е първата българска попопера, която имаше своята сценична премиера и голям успех през 2015 г. Радиоадаптацията пък е от 2018 г. Музиката, както на произведението за сцена, така и на радиоварианта, е на Минко Ламбов, а автор на либретото и радиоверсията е Ана Топалова. Преводът е дело на Стоян Тончев. В ролите ще чуете Красимир Първанов, Ненчо Балабанов, Стефан Владимиров, Весела Бонева, Ана Топалова, Джони Илиев, Марияна Добрева Илиева, както и виртуозният цигулар Светлин Русев. Записът е осъществен от звукорежисьорите Константин Райдовски и Димитър Василев.

Попоперата в седем части, която ще имате възможността да слушате през есенните месеци, е произведение, реализиращо, струва ми се, пълния потенциал, който може да предложи форматът на една музикална радиопостановка. Плътната атмосфера, майсторски предадената и непрестанно преливаща се звукова среда и изключителните музикални партии придават на попоперата изключителна динамика и дълбочина на художествения свят.
Написаното през 1891 г. произведение на Оскар Уайлд е майсторски съчинена вълшебна приказка. В същото време „Рибарят и неговата душа“, като всички произведения на ирландския творец, преодолява всякакви жанрови и формални ограничения и се превръща в един от образците на световната литература и това несъмнения е уловено и в радиоварианта на попоперата.

Всеки персонаж и мотив в нея се разполага на повече от едно ниво. Там, където най-малките ни слушатели ще открият запомнящи се песни и интересен вълшебен разказ, техните родители вероятно ще намерят ярките противоречия между телесно и духовно, красиво и грозно, материално и идеално, така характерни за художественото направление на естетизма. Типичните герои на вълшебната приказка тук са заменени от пълнокръвни и изградени на базата на множество вътрешни противоречия персонажи, които претърпяват развитие в хода на произведението и непрестанно преминават границата между добро и зло. Така попоперата „Рибарят и неговата душа“ се превръща в завладяващ музикален разказ за любовта, подходящ за слушатели от всички възрасти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!