Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на Световната асоциация по гръдно и сърдечно-съдова хирургия се провежда в София

Проф. Генчо Начев: Трансплантацията е рутинна интервенция, за която обаче е нужна логистика

Снимка: Лилия Герчева
Развитието на гръдната и сърдечно-съдова хирургия, трансплантациите на сърце и на бял дроб, както и постиженията на науката в усилията за създаване на изскуствено сърце - това са част от темите на 29-тия Конгрес на Световната асоциация по гръдно и сърдечно-съдова хирургия, който ще се провежда в София.

Тридневният форум събира в НДК едни от най-големите имена в медицината от над 40 държави.

Три са основните направления - сърдечната, съдовата и гръдната хирургия, с акцент върху съвременните методи и новости в лечението, сред които ендоваскуларните процедури и лапароскопска хирургия, посочи проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина и национален консултант по кардиохирургия и президент на конгреса.

Световнопризнатият пионер в хирургията и председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия проф. Стюард Джеймисън от САЩ, посочи, че в лекцията си обръща внимание на сърдечните и белодробни трансплантации, които се извършват от 50 години:

"Един от интересите ми от много много години е трансплантацията на сърце и на бял дроб. Те за мен са били голямо вълнение през годините, защото в началото не бяха толкова успешни. Сега не само можем да се похвалим с успех, но и се извършват съвсем рутинно. Започна се с обикновена трансплантация на сърце, която направих през 1979 година. Тогава си мислех, че съм изкачил вече "върха на планината", но съвсем не е така, защото медицинската наука се развива - сега вече можем да се похвалим с извършване на комбинирана трансплантация - на сърце и на бял дроб, което в миналото смятахме за невъзможно. С развитието на технологиите правим неща, които бяха немислими само до преди 10 години".

Проф. Джеймисън е подарил 40 години живот на най-дълго живелият му пациент след трансплантация на бял дроб - 60-годишен мъж, опериран, когато е бил на 20.
Хирургът отбеляза, че сега вече дори смяна на сърдечни клапи се извършва без рутинна операция чрез катетър. Все още се търси начин за преодоляване на технически пречки за използване на компютърни методи и роботизирана хирургия, така че водещи специалисти да извършват операции от разстояние.
На въпрос на Радио София дали това може да позволи извършване на белодробни трансплантации у нас възможно най-скоро, проф. Начев отговори, че проблемът у нас е логистичен.

Още за развитието на сърдечно-съдовата хирургия и постиженията у нас - очаквайте в интервю с проф. Начев в предаването ни Часът на здравето в неделя, след 9:00 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!