Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разобличителят на мафията Роберто Савиано: Легализирайте кокаина

Писателят Роберто Савиано отправи призива си на международния филмов фестивал във Венеция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският писател Роберто Савиано, който разобличава мафията, призова днес за легализиране на кокаина, тъй като това ще задуши организираната престъпност, предаде АФП.

„Легализирането на кокаина означава да се отреже пътят на престъпните организации към петролните кладенци, легализацията ще трансформира световната икономика“, каза той на представянето на нови серии, базирани на романа му „Нула нула нула“, на филмовия фестивал във Венеция.

Режисьор на сериала за т.нар. „бял петрол“ е Стефано Солима, станал известен с телевизионната адаптация на „Гомор“ – роман, с който Савиано стана известен през 2006 г.

„Това е единствената икономика, сравнима с петрола“, каза той след прожекцията на два епизода от сериала, сниман от Италия до Мексико на 6 езика.

„Кокаинът се купува в Колумбия за 2000 евро за кило, пристига в Мексико на цена от 15 000 евро, отива в САЩ за 27 000 евро и пристига в Италия за 54 000 евро и в Англия за 70 000 евро“, каза той.

„Нищо на света не прави по-голяма печалба“, добави Савиано.

„В сериала се разказва за властта и икономиката на нашето време, за това какво смятам, че е днешният капитализъм. И наркотрафикът е едно от оръжията му“, обясни той.

Савиано (39 г.) е под полицейска защита, след като през 2006 г. публикува „Гомор“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени