Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийският президент: Няма да нападаме Венецуела

Иван Дуке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Богота е готова да се защити срещу заплахи, идващи от Каракас, съобщи колумбийският външен министър. Междувременно, президентът на Колумбия Иван Дуке отхвърли идеята за военна намеса във Венецуела:

"Колумбия не атакува никого. Ние сме страна, която винаги е уважавала суверенитета на другите държави. Но трябва да казваме нещата, каквито са: Николас Мадуро защитава колумбийски терористи на своя територия. По-добре да не се хвали с ракети по границата. Вместо да харчи пари за тях, да защити венецуелския народ и да му даде храна."

- беше отговорът на колумбийския президент на отправените в сряда обвинения от страна на Мадуро, че Колумбия се кани да предизвика военен конфликт с Венецуела. Тогава той повиши бойната готовност на въоръжените сили по границата с Колумбия, "заради заплахата от агресия ". От 10 до 28 септември ще има военни маневри по границата.

Бивши партизански водачи на колумбийската бунтовническа група ФАРК обявиха миналата седмица, че отхвърлят споразумението за мир, сключено през 2016-а, и възобновяват въоръжената борба. Колумбийският президент от десницата Иван Дуке предприе настъпление срещу ФАРК и обвини венецуелския си колега социалист Николас Мадуро, че подкрепя и дава убежище на бунтовници от групировката. Каракас отхвърли обвиненията. Колумбия, заедно с около 50 други държави, сред които САЩ и европейски страни, признават опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна