Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чили и Хондурас въвеждат извънреднимерки заради небивала суша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви вчера създаването на работна група от служители в правителствени агенции, учени и индустриалци, която да работи за преодоляване на най-тежката суша от 60 години, която тази година е мъчителна заради рекордно ниските валежи, предаде Ройтерс.

Чилийското правителство обяви недостиг на вода в повече от 50 общини в три региона в централния пояс на страната и извънредно положение в повече от 100 общини.

Кабинетът обеща да отдели 58 милиона долара за създаване на водоизточници и транспортиране на вода нуждаещи се хора в селските райони.

Пинера каза пред журналисти, че недостигът на вода и сушата са станали по-продължителни и тежки и това има многообразни измерения: намаляване на валежите на цялата територия, спад в нивото на реките, по-малко вода в резервоарите и по-малко сняг в планините.

Чилийските власти вече доставят вода на 380 000 души на най-засегнатите райони

Чилийската метеорологична служба съобщи, че в столицата Сантяго е паднал само една четвърт от средното количество дъжд, регистрирани през последните 30 години.

Властите в Хондурас обявиха в цялата страна режим на извънредно положение заради тежката суша, предаде ТАСС като се позова на президента Хуан Орландо Ернандес.

Държавният глава написа в Туитър, че тази година ефектът от сушата е бил много сериозен и недостигът на вода се е отразил на селското стопанство и всекидневния живот. Най-засегнати от сушата да източни, централни и южни райони на централноамериканската държава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени