Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият фестивал "Музика в пещерата" започва в Леденика

2
Христо Павлов - диригент и директор на "Симфониета"- Враца
Снимка: Личен архив

От днес до 8-и септември в концертната зала в пещерата Леденика край Враца ще се проведе първият фестивал "Музика в пещерата". Организатори са Община Враца, "Симфониета"-Враца и сдружение "Аз обичам Враца". 

Концертът "Магията на мюзикъла" на "Врачанска симфониета" ще открие от 19 часа фестивала, който ще събере виртуози и уникални изпълнители на класическа музика, поп, джаз и фолклор. Концертът ще включва изпълнения на откъси от "Фантомът на операта", "Уестсайдска история", "Евита", "Кабаре" и други. Гост- солисти са Теменужка Трифонова, Владимир Грудков, Таня Лазарова, Християна Дънкова, диригент - доц. Христо Павлов - диригент и директор на "Симфониета"- Враца.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" доц. Павлов обясни, че спецификата на условията в пещерата не позволява изпълнението на всякакъв вид музика. По думите му идеята на фестивала е по-космополитна и по-противоположна на традиционните на този ден концерти с патриотична българска музика:

"Както природата няма граници, ще се опитаме и музиката, която ще предложим, да бъде от всички видове, да няма граници и тя и да се опита да събере повече и различни хора", каза диригентът.

На 7-и септември програмата на фестивала продължава от 12 часа с концерта "Vino Cantabile" с участието на цигуларя Хари Ешкенази и "Врачанска симфониета". От 15 часа в концертната зала на пещерата ще прозвучат изпълненията на фолклорен квартет "Абагар", а от 17 часа започва акустичният концерт на популярната група "Мери Бойс Бенд". Вторият фестивален ден ще завърши с концерт от 19 часа на камерен оркестър "Drop Down Community".

На 8-и септември от 15 часа за първи път пещерата ще бъде сцена на изпълненията на джаз изпълнителя Васил Петров, в акомпанимент на акустичната китара на Николай Карагеоргиев. Фестивалът ще бъде закрит със спектакъла "Фортисимо фест" от 20 часа на площада пред Община Враца. В него ще участват симфониетите от Враца и Разград, Михаела Филева, Дони, Георги Андреев и братя Зайранови. Гост-диригент е Максим Ешкенази, а водещ ще е актьорът Герасим Георгиев-Геро.

Интервюто на Диана Дончева с доц. Христо Павлов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия