Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилване на опасенията за рецесия в Германия след изненадващ спад на индустриалното производство през юли

Германското индустриално производство се понижи изненадващо през юли, показват данни на федералната статистика Destatis, които са пореден знак, че сериозните проблеми в промишлеността могат да допринесат за изпадане на водещата европейска икономика в рецесия през третото тримесечие на годината.

Индустриалното производство спадна през юли с 0,6% спрямо юни, когато се понижи с 1,1% (възходяща ревизия от спад с 1,5%) и при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,3 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се понижи още по-силно с 0,8%, докато производството на потребителски стоки нарасна с 0,6%, а енергийното производство се сви с 1,3. Спад с 0,7% беше отчетен и при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти).

В същото време строителството нарасна с 0,2%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се сви с цели 1,2 на сто.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се забави слабо през юли до -4,2% от -,47% през юни и и очаквания за спад с 3,9 на сто.

"Индустриалната икономика остава слаба", заяви германското министерство на икономиката, визирайки поредните негативни данни, включително и вчерашния солиден спад на промишлените поръчки през юли. Предвид слабия старт на втората половина на годината и липсата на възстановяване на входящите промишлени поръчки, все още не се забелязва подобрение в индустриалната икономика, добави министерството.

Днешните слаби данни са поредно доказателство, че германската промишленост остава в рецесия и предполагат, че тя може да прерасне в обща икономическа рецесия през третото тримесечие на годината. Германската експортно-зависима икономика продължава да страда от по-бавния световен растеж и от високата бизнес несигурност, причинена от търговската война САЩ-Китай (от търговската политика на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място") и от все още липсата на яснота относно процеса на Брекзит (кога и как Великобритания ще напусне Европейския съюз).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна