Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновци възкресиха паметта на първия български генерал Сава Муткуров

Семейството на Александър Кирков, правнук на генерал Муткуров, дари на Велико Търново неговия мраморен бюст

3
60 години скулптурата е съхранявана в гаража на семейството, след като е била демонтирана след вандалско поругаване на гроба на генерал Муткуров в софийската църква „Свети Спас“
Снимка: Здравка Маслянкова

В деня на Съединението великотърновци възкресиха паметта и показаха признанието си към генерал Сава Муткуров, един от стожерите и ръководителите на военните действия, довели до успешния завършек на обединението на Княжество България и Източна Румелия. В централния парк „Марно поле“ в родния град на генерал Муткуров днес официално беше открит негов бюст-паметник. Мраморният бюст на генерал Муткуров е дарение на историческата и духовната ни столица от семейството на неговия правнук Александър Кирков. При реставрацията на бюста, изработен преди 125 години, се оказало, че е дело на известен италиански скулптор. 

В края на миналата година университетски преподаватели, офицери, общественици и граждани на Велико Търново се обединиха в инициативен комитет и започнаха да събират пари за изграждането на първия паметник на първия български генерал Сава Муткуров. Инициативата се увенча с успех, сумата беше събрана и изработването на паметника започна, но малко преди Деня на храбростта 6 май събитията придобиха неочакван обрат. Семейството на Александър Кирков, правнук на генерал Муткуров, дари на Велико Търново неговия мраморен бюст.

60 години скулптурата е съхранявана в гаража на семейството, след като е била демонтирана след вандалско поругаване на гроба на генерал Муткуров в софийската църква „Свети Спас“.

„С това дарение искаме да възкресим паметта за генерал Сава Муткуров“, заявиха във Велико Търново снахата Параскева Киркова и наследникът Александър Кирков: „Решихме, че вместо да стои вкъщи, обществеността може да му се радва и да помогнем да излезе от забрава един голям човек“.

„Чувствам се много горд и съм много радостен, че накрая този човек можа да се покаже на обществото, защото досега за него не се е говорело нищо, той тънеше в забрава. След 9-и септември се говореше само за отряда „Чавдар“, Тодор Живков е бил ужким от отряда „Чавдар“. Прадядо ми, тогава царските генерали не са ги признавали“. 

„Той живя и умря за България“

„Идното поколение да чете повечко за тези герои на България, защото много е важно да се знае историята. Ние сме българи и трябва да си знаем нашата, българската си история“.

„И не бива да забравяме тези хора, на които се основава днешна България“.

Правнукът Александър Кирков е внук на Венета, дъщерята на ген. Сава Муткуров. Освен дъщеря, първият български генерал и съпругата му, която е една от сестрите на Стефан Стамболов, са имали и син – ротмистърът от кавалерията Атанас Муткуров.

Наследниците семейство Киркови споделят, че много от ценностите, които са пазили от генерал Сава Муткуров, са изчезнали, взети при различните посещения на Държавна сигурност в софийския им дом. Параскева и Александър Кирков днес не искат да се връщат назад и да разказват за натиска, на който са били подложени през годините.

Дейността на великотърновския генерал Сава Муткуров е пряко свързана със Съединението, разказва заместник-кметът на Велико Търново и председател на инициативния комитет проф. Георги Камарашев:

„Той с Димитър Ризов от Битоля са хората, които отиват при Батенберг, който е на военни учения в Шумен, и му казват, че точно сега е моментът да се направи Съединението. Той също е военният стожер на Съединението. На него Батенберг възлага да прикрива границата на България с Турция от евентуално нападение. Днешният ден е денят на Сава Муткуров. Това, че той е бил повече от 100 години в забвение поради политически причини, най-вероятно, също е от голямо значение. Днес търновци отдават почит към генерала, като го поставят на пиедестала на героите на най-личното място в града – парка „Марно поле“. 

Търновецът Сава Муткуров първоначално започва като курсант във Военно-медицинското училище в Цариград. Като доброволец се включва в Сръбско-турската война, участва като офицер от руската армия в Руско-турската освободителна война и като офицер вече от българската армия участва в Сръбско-българската война.

Сава Муткуров е генерал-майор от пехотата, регент на Княжество България, военен министър в правителството на Стефан Стамболов, първият български офицер с генералско звание, припомни историкът от Великотърновския университет професор Милко Палангурски:

„Той осигурява румелийската войска, че ще влезе в подкрепа на Съединението и ще влезе като част от българската войска след Съединението. Той е един от най-големите командващи на румелийската жандармерия. Фактически е решено, че Съединението ще се прави и с помощта на армията и де факто той и Данаил Николаев правят Съединението. По-късно вече неговите заслуги са огромни. Всъщност българската армия е такава, каквато води Балканската война, благодарение на неговата реформа“.

Генерал Муткуров умира едва 38-годишен в италианския град Неапол. Бюстът на генерал Сава Муткуров, който беше поставен върху постамент в центъра на Велико Търново, е с размери 60 на 60 сантиметра. Изработен е от италиански карарски мрамор, с какъвто е работил Микеланджело. При почистването и реставрацията на 125-годишния мраморен бюст, дарен от наследниците, се оказва, че е дело на много известен италиански скулптор, разказва Венелин Иванов от инициативния комитет:

„Беше открито името на автора Винченцо Йераче. Тя е направена през 1894 година. Няма друг такъв паметник на този автор в България. Още отпреди знаехме, че мраморът, който виждаме, е карарски мрамор. Винченцо Йераче е небеизвестен италиански скулптор. Най-известната му творба е статуята на Изкупителя в италианския град Нуроро, през 1900 година, поръчани от папата“. 

Стотици великотърновци дойдоха при откриването на паметника на генерал Сава Муткуров:

„Това е един велик търновчанин, човек, който е изпълнен с много велики дела и всички ние трябва да знаем за него. Това е гордост“.

„Генерал Сава Муткуров е първият носител на „Орден за храброст, Първа степен“, той е един от активните участници в Съединението. Днес е най-добрият, най-подходящият ден, в който ние откриваме паметник“.

Тази година беше учредена награда на името на ген. Сава Муткуров. Статуетката беше връчена в края на юли на най-добрия курсант в Националния военен университет, родом от историческата и духовна столица на България.

Репортажа на Здравка Маслянкова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна