Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел настоява пред Пекин за мирно решение на напрежението в Хонконг

Ангела Меркел и Ли Къцян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За мирно решение на напрежението в Хонконг настоя германският канцлер Ангела Меркел в Пекин. В първия ден на 12-ото си посещение там тя бе приета от китайския премиер Ли Къциян.

Китай е най-големият търговски партньор на Германия, изпреварвайки дори Съединените щати. Визитата на Меркел е с акцент върху търговско-икономическото сътрудничество, бяха сключени 11 търговски споразумения. Но актуалните политически събития в автономен Хонконг, където от месеци милиони демонстранти протестират срещу ограничаването на гражданските права, я накараха да коментира:

"Трябва да се избегне насилието и да се търси политическо решение, т.е. чрез диалог. По всичко личи, че управляващите в Хонконг са готови на такъв диалог".

Резервирано отговори китайският министър-председател Ли Къциян, който е най-високопоставеният представител на Пекин, който коментира събитията в Хонконг.

"Китайското правителство неизменно защитава принципа "една държава, две системи". Затова подкрепяме правителството в Хонконг в опитите му по законен път да прекрати насилието и хаоса и да възстанови реда, което би спомогнало за дългосрочния просперитет на Хонконг", заяви Ли без да отговори на журналистически въпрос дали Китай подготвя военна намеса.

Тази вечер предстои среща на Ангела Меркел с президента Си Дзинпин.

Освен Хонконг, тема на разговорите ще бъде и търговската война със Съединените щати, която се отразява негативно и на Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна