Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Фед не смята, че има риск от икономическа рецесия

Джером Пауъл, управител на Фед на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическите перспективи в САЩ остават благоприятни въпреки значителните рискове пред тях, заяви в петък председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Изказвайки се в университета в Цюрих, г-н Пауъл посочи, че пазарът на труда продължава да се засилва, потреблението в САЩ е в добра форма, а инфлацията се повишава към целевото ниво на централната банка от 2%, като Фед прогнозира умерен икономически растеж в дългосрочен план.

Джером Пауъл подчерта, че Фед смята, че "изобщо няма риск от рецесия".

Председателят на Фед обаче отбеляза, че съществуват някои рискове за икономиката на САЩ и централната банка трябва да отговори на тях с провежданите от нея политики. Пауъл коментира, че несигурността в търговията остава силен риск, тъй като влияе върху бизнес инвестициите, но посочи, че не е работа на Фед да преценява търговските политики на правителството.

Той добави, че централната банка също така ще обръща внимание и на геополитическите рискове, когато взема своите решения в подкрепа на икономиката на САЩ.

Джером Пауъл посочи, че благоприятните перспективи за американската икономика са отчасти факт, тъй като Федералният резерв реагира през юли с понижаване на лихвите.

Шефът на Фед също така подчерта, че Федералният резерв на САЩ "няма да толерира" политическо участие в решенията на централната банка, визирайки вероятно непрекъснатите вербални атаки по негов адрес от президента Доналд Тръмп.

Пауъл отбеляза, че нито той, нито колегите му ще бъдат повлияни от политически убеждения. Според него Фед е "силно ангажиран с вземане на решения, които не са политически повлияни“ и добави, че всичко други би било "просто грешно"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна